Новини

Повернутися до переліку новин

Єврокомісія представила план досягнення кліматичної нейтральності

Європейська комісія (ЄК) презентувала пакет законопроектів, який отримав назву «Fit for 55», для скорочення викидів СО2 на 55% до 2030 року і реалізації проміжних цілей стратегії Green Deal по досягненню Євросоюзом вуглецевої нейтральності до 2050 року.

«Економіка викопного палива досягла своєї межі. Ми хочемо залишити наступному поколінню здорову планету, а також хороші робочі місця і економічне зростання, які не шкодять нашій природі. Європейський «зелений» курс - це наша стратегія зростання, спрямована на декарбонізацію економіки. Європа стала першим континентом, що поставив собі за мету бути кліматично нейтральним у 2050 році, і тепер ми перші, хто представляє конкретну «дорожню карту», ​​- цитується голова ЄК Урсула фон дер Ляйен в офіційному прес-релізі.

Реформа EU ETS

План дій ЄК до 2030 року багато в чому сфокусований на реформуванні вуглецевого ринку ЄС. Зокрема, Брюссель пропонує поступово знижувати кількість квот на викиди СО2 (в тому числі безкоштовних), придбаних компаніями в рамках системи торгівлі викидами EU ETS (СТВ). Відзначається, що це призведе до зростання цін емісійних квот і стимулюватиме компанії скорочувати викиди.

ЄК також пропонує вилучити з СТВ безкоштовні квоти для авіакомпаній поряд з включенням морських суден в систему з 2023 року.

«Нам необхідно зробити це, тому що тільки одне судно виробляє стільки ж вуглецевих газів, скільки 8 тис. Машин щодня», - сказала глава ЄК на прес-конференції в Брюсселі в середу.

Крім того, ЄК має намір впровадити другу систему торгівлі викидами (СТВ) з включенням в неї транспортного сектора і сектора опалення будівель.

Раніше Паскаль Канфан, глава комітету Європарламенту з питань екології, охорони здоров'я та продовольчої безпеки, назвав плани по створенню подібної СТВ «суїцидом» і «великою політичною помилкою», яка може спровокувати рух «жовтих жилетів», як це було у Франції.

Згідно з планом дій, Брюссель також пропонує заборонити з 2035 року реєстрацію в ЄС нових бензинових і гібридних автомобілів.

Повноцінний CBAM c 2026 року

Разом з тим ЄК представила структуру механізму вуглецевої коригування імпорту (CBAM) для імпортерів в ЄС, щоб уникнути ситуації, коли європейські підприємства захочуть переїхати за межі ЄС, щоб не платити за викиди СО2. 

CBAM буде являти собою додаток європейської СТВ, але замість квот будуть введені спеціальні CBAM-сертифікати, які будуть купувати імпортери углеродоемкой продукції в ЄС. Ціни сертифікатів будуть розраховуватися на основі середньої аукціонної ціни квот в рамках EU ETS.

Дія CBAM спочатку буде поширюватися на імпорт добрив, електроенергії, продукції цементної промисловості і металургії (залізо, сталь, алюміній). Це, як зазначається, сектори з найбільшими викидами СО2.

Згідно з планом дій, з 2023 року почнеться перехідний період, коли компанії почнуть повідомляти про викиди СО2, зафіксованих при виробництві відповідної продукції. Механізм буде враховувати обсяг прямих викидів СО2, отриманих при виробництві продукції, без включення на першому етапі непрямих викидів, отриманих при споживанні «брудної» електроенергії.

При цьому ЄК пропонує компаніям купувати CBAM-сертифікати починаючи з 2026 року, коли механізм запрацює повноцінно. Це, на думку ЄК, допоможе компаніям поза ЄС поступово адаптуватися до системи сертифікатів.

До кінця перехідного періоду ЄК також має намір переглянути список секторів CBAM на предмет розширення сфери дії механізму і можливого включення непрямих викидів.

Під дію CBAM підпадають компанії з усіх країн поза ЄС, крім тих, які беруть участь в європейській СТВ або мають пов'язану з ЄС національну СТВ. Це відноситься до членів Європейської економічної зони і Швейцарії.

Рішення за Європарламентом і Радою ЄС

Крім цього, в плані зазначається: ЄС до 2030 року повинен висадити на своїй території 3 млрд дерев, щоб домогтися поглинання 310 млн тонн вуглецевих викидів, і генерувати 40% електроенергії з поновлюваних джерел.

Єврокомісія також запропонувала створити фонд в обсязі EUR144,4 млрд до 2032 роки для пом'якшення соціальних наслідків переходу Євросоюзу до «чистої економіки». Як пояснюється, фонд «надасть країнам-членам фінансування в розмірі EUR72,2 млрд на період 2025-2032 рр. на основі цільової поправки до багаторічних фінансових рамок ».

Віце-президент ЄК Франс Тіммерманс в ході прес-конференції в Брюсселі висловив упевненість, що багато депутатів Європарламенту і ряд країн-членів будуть критикувати пропозицію ЄК. «Я впевнений, що частині Європарламенту і країн-членів не сподобаються елементи нашої пропозиції. Але якщо вам не подобаються якісь елементи пакету, ми можемо обговорити це. Але ви не можете заперечити мету. Якщо вам не подобається пропозиція, приходьте з альтернативою, ми обговоримо і знайдемо спільне рішення », - заявив він.

Джерело: greendeal.org.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!