Новини

Повернутися до переліку новин

Єврокомісія представила законопроект щодо критичної сировини

Критична сировина є незамінною в різних стратегічних секторах економіки необхідних для реалізації зеленого та цифрового переходу, а також використовується в оборонній та аерокосмічній галузях.

Законопроект European Critical Raw Material Act вказує на нагальну потребу зменшення залежності та підвищення стійкості важливих ланцюгів постачання мінеральної сировини та продукції її переробки в ЄС, диверсифікації джерел та убезпечення шляхів їх поставок, зокрема через посилення зовнішнього партнерства.  

Документ визначає чотири завдання для ЄС на період до 2030 року:

  • диверсифікувати постачання стратегічної сировини – в ЄС має видобуватися щонайменше 10%, збагачуватися щонайменше 40% та перероблятися з метою повторного використання сировини не менше 15% річного споживання ЄС;
  • забезпечити, щоб не більше 65% річного споживання ЄС у збагаченій стратегічній сировині припадало на частку одного зовнішнього джерела, за можливим виключенням для сировини, що має походження з країн стратегічного партнерства*; 
  • покращити спроможність ЄС здійснювати постійний моніторинг та аналіз ринків задля нівелювання ризиків переривання постачань стратегічної сировини;
  • забезпечити вільний рух стратегічної сировини та продуктів із її вмістом на ринку ЄС, гарантуючи високий рівень захисту довкілля згідно принципам сталого розвитку та моделі циркулярної економіки.

Для досягнення цих завдань законопроект передбачає реалізацію низки кроків, зокрема:

Надання необхідних функцій національному компетентному органу, який має працювати за принципом «єдиного вікна» (one stop shop), з метою зменшення адміністративного навантаження та спрощення дозвільних процедур для реалізації у країнах ЄС проектів із видобування критичних сировинних, збагачення та повторної її переробки. 

Так обрані за спеціальними порядком в країнах ЄС та поза ними Стратегічні Проекти загальноєвропейського значення мають отримати підтримку щодо доступу до фінансування на особливих умовах та скорочення для них термінів отримання дозволів онлайн (24 місяці для дозволів на видобуток і 12 місяців для дозволів на побудову комбінатів із збагачення або повторної переробки). Крім того, національний компетентний орган має забезпечувати дотримання відповідальними органами влади надання протягом трьох місяців висновку з оцінки впливу на довкілля щодо таких стратегічних проектів.

Затвердження переліку стратегічної сировини (16 – використовуються технологіями зеленого та цифрового переходу, в оборонній та аерокосмічній галузях) та переліку критичної сировини (34 – мають вагоме значення для економіки ЄС та високий ризик переривання їх постачання), що не включають корисні копалини для енергетичної та сільськогосподарської галузей.

Оприлюднення у вільному онлайн доступі інформації про родовища та прояви мінеральних корисних копалин, що містять критичну сировину. Такі данні повинні містити оцінку їх запасів і ресурсів за міжнародною класифікацію РК ООН, якщо така наявна.

Розробка національної програми з вивчення геологічних ресурсів, що має включати картування територій, обробку та інтерпретацію нової та існуючої геологічної інформації, проведення геофізичних досліджень та геохімічних аналіз зразків порід, тощо.

Розробка системи обрахунку впливу на довкілля при видобутку та переробці критичних корисних копалин із забезпеченням необхідного суспільного оприлюднення.

Цей законопроект буде розглянутий незабаром Європейським парламентом та Радою Євросоюзу.

Нагадаємо, в липні 2021 року Україна та Європейський Союз уклали Меморандум про стратегічне партнерство щодо сировинних ресурсів. В рамках цієї ініціативи в листопаді 2022 року Уряд взяв участь у зустрічі високого рівня протягом Тижня сировинних ресурсів в Брюсселі, під час якого було досягнуто значного прогресу. Також в липні цього року  Уряд затвердив перелік ділянок надр стратегічних корисних копалин, що надаватимуться в користування на умовах УРП.

Джерело: Державна служба геології та надр

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!