Новини

Повернутися до переліку новин

Європарламент підтримав запровадження вуглецевого податку

Єврокомісія має опублікувати законопроєкт щодо запровадження CBA в червні 2021 року

Європейський парламент у середу, 10 березня, більшістю голосів ухвалив резолюцію про введення вуглецевого податку – так званого механізму митного вуглецевого коригування (Carbon Border Adjustment – CBAM).

Про це з посиланням на сайт Європарламенту повідомив GMK Center. Згідно з повідомленням ЄП, за ухвалення відповідної резолюції проголосувало 444 євродепутати, проти – 70 й утримався – 181.

Зазначається, що запровадження CBAM покликане зрівняти умови для постачальників (внутрішніх і зовнішніх), а також стимулювати інвестиції в безвуглецеву металургію відповідно до цілей Паризької кліматичної угоди. Відповідно, введення вуглецевого податку захистить європейські компанії від дешевого імпорту з тих країн, які не займаються декарбонізацією економіки.

Зокрема, енергоємні галузі Європейського Союзу, серед них і металургія, платять за викиди парникових газів у межах Системи торгівлі викидами ЄС (ETS). До металургів за межами ЄС місцеве законодавство може висувати нижчі вимоги щодо рівня викидів. Завдяки цьому виробники з третіх країн можуть отримувати конкурентні переваги та продавати сталь до Євросоюзу за нижчими цінами.

Також європарламентарі наголошують, що механізм CBA має відповідати вимогам Світової організації торгівлі, але не використовуватися як інструмент протекціонізму.

«Механізм CBA – чудова можливість узгодити питання клімату, промисловості, зайнятості, стійкості, суверенітету й переселення. Ми маємо встановити однакову ціну на продукції з високими викидами вуглецю, незалежно від того, виробляються вони в ЄС чи за його межами, щоб найбільш сектори-забруднювачі також брали участь у боротьбі зі зміною клімату і впроваджували технології, спрямовані на досягнення безвуглецевої економіки», – заявив депутат Європарламенту Яннік Жадо.

Очікується, що Єврокомісія опублікує законопроєкт щодо запровадження CBAM в червні 2021 року.

Європейська сталеливарна асоціація EUROFER уже підтримала ухвалення Європарламентом резолюції про запровадження механізму CBA.

«Кліматичні цілі на 2030 і 2050 роки вимагають посиленого захисту від викидів вуглецю. Цього можна досягти, якщо захід буде реалізований як додатковий інструмент для підтримки наявних заходів», – повідомив генеральний директор EUROFER Аксель Еггерт.

За його словами, механізм CBA, на додаток до поточних заходів, знизить вплив вартості продукції для європейських галузей. Це дасть змогу зберегти ланцюжок створення вартості, зменшити прямий вплив на торговельні потоки та пом’якшити торговельну напруженість.

Згідно з EUROFER, європейські сталеливарні компанії запускають безліч ініціатив щодо впровадження технологій безвуглецевого виробництва сталі. Запровадження механізму CBA сприяє їх успішній реалізації.

За оцінкою GMK Center, запровадження CBAM може коштувати українським експортерам €566 млн на рік. Для українських металургів показник сягне €379,9 млн.

Джерело: ecopolitic.com.ua


ПАЕУ запрошує на ІІ Щорічний бізнес-форум з промислової екології «ECO-MODERNIZATION-2021: КРАЩІ ПРАКТИЧНІ РІШЕННЯ»:

29 березня — Охорона атмосферного повітря
30 березня — Промислові відходи
31 березня — Вода в промисловості

Знайдемо рішення разом! Долучайтеся!


 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!