Новини

Повернутися до переліку новин

З VR — у безодню: Lenovo та Hydrous рятують океани

Світ навколо нас стрімко змінюється. Втручання людини в екосистеми нашої планети призвело до змін у кліматі. Всесвітній фонд дикої природи (World Wide Fund for Nature) застерігає, що ці зміни спричинятимуть повені, урагани та посухи. Рівень Світового океану може піднятись, і цілі острови та міста в прибережній зоні опиняться під водою. Саме тому ООН називає зміну клімату найбільшою загрозою для природи й людства в ХХІ столітті.

Компанія Lenovo визнає, що зміна клімату є серйозною загрозою. Стратегія компанії — використання інноваційних процесів для повного скорочення викидів парникових газів під час розробки, виготовлення і розповсюдження нашої техніки. На фабриках ми використовуємо низькотемпературну пайку, що дозволяє значно скоротити викиди CO2. Пакунки для нашої продукції ми виготовляємо із перероблених матеріалів. Ми також постійно оптимізуємо логістику, аби при доставці нашої продукції по всьому світі виділялось якомога менше парникових газів. Партнери та підрядники поділяють наші цінності та допомагають нам реалізовувати екологічну стратегію.

Інший важливий аспект боротьби проти зміни клімату — зелена енергетика. Уже сьогодні Lenovo створює рішення для повного переходу на відновлювану енергію в майбутньому. Ми увійшли до топ-20 Carbon clean list 200 — міжнародного рейтингу бізнес-організацій, що є лідерами в розробці рішень для переходу на відновлювані джерела енергії.

Наші технології використовують науковці, що досліджують зміну клімату та її вплив на екосистеми. Одна із таких науковиць — Еріка Вулсі (Erika Woolsey), засновниця громадської організації Hydrous.

Вулсі пірнає — в прямому сенсі — у безмежну та небезпечну глибочінь. Вона прагне викрити плачевний стан океанів та знайти надію на їхнє відновлення. Вулсі — морська біологиня й наукова співробітниця у сфері океанічного середовища в Стенфордському університеті. Вона виросла на берегах затоки Сан-Франциско й була закохана у воду з дитячих років.

Коли Вулсі пірнала з аквалангом по всьому світі, вона бачила коралові рифи — «новий світ, не схожий на будь-що інше». Поруч із захопленням та трепетом невдовзі постали співчуття і тривога. Вчена досліджувала рифи на Мальдівах, у Палау, поблизу Японії, і бачила процес «відбілювання»: коли корали вмирають і втрачають колір. Більш ніж половина світових коралових рифів уже мертві. Дослідження цих пусток співставне із відвідинами руїн древніх міст — це досвід, що шокує.

Щоб якось зарадити трагедії, Вулсі започаткувала неприбуткову організацію Hydrous, що захищає океанічне середовище та розповідає історії про нього. Люди бережуть те, що люблять, отже місія організації проста: що більше люди знають про океани та люблять їх, то ретельніше вони будуть про них піклуватись.

«Hydrous розпочиналась як спільнота морських біологів, дизайнерів, освітян, фотографів та людей, що просто закохані в океан», — говорить Вулсі. Організація прагнула розповісти всім про океанське середовище, що в небезпеці через втручання людини, і про глобальні зміни клімату.

Але як же показати людям стан коралових рифів у світі, як поділитись досвідом глибоководних занурень, що вражає свідомість? Відповідь знайшли в сфері, що наразі стрімко розвивається — віртуальній реальності (VR).

«Я не можу забезпечити всім фізичне занурення в океан, але завдяки магії VR, в океані може побувати кожен».

Спільно з командою науковців та майстрів-оповідачів Вулсі створила IMMERSE — VR-фільм, що показує красу моря і, водночас, руйнування коралових рифів, що триває досі. До проекту долучились також майстри VR із компанії Horizon Productions, що відома своїми продуктами для віртуальної та доповненої реальності.

«Між людиною та океаном є чимало перешкод: відстань, вартість дороги, можливі фізіологічні обмеження. Завдяки віртуальній реальності ми можемо відтворити досвід знаходження під водою», — розповідає Вулсі.

Мотто організації Hydrous — «океани у відкритому доступі» — означає, що кожна людина на суші може зануритись в океанічні глибини. Цю ідею реалізовують на тренінгах, в освітніх матеріалах та показах фільму IMMERSE на кінофестивалях. На фото вгорі учні середньої школи імені Мартіна Лютера Кінга молодшого в Сан-Франциско вперше пірнають в океан за допомогою IMMERSE та VR-шолому Lenovo Mirage Solo. Сказати, що цей досвід був для них дивовижним — це не сказати нічого.

«Гнучкі технології на кшталт віртуальної реальності мають величезний потенціал для того, аби надихати людей на зміни. Разом ми можемо зробити чимало, аби вилікувати наші океани та забезпечити майбутнє нашої блакитної планети».

Lenovo є партнером Hydrous, компанія надає команді Еріки Вулсі потужні робочі станції для обробки відео та ноутбуки ThinkPad для польової роботи

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!