Новини

Повернутися до переліку новин

Чи можливе тимчасове припинення діяльності підприємства, пов’язане з експлуатацією джерел утворення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря без дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря (не з вини підприємства)?

Розроблена документація з інвентаризації викидів забруднюючих речовин в атмосферу (звіт, матеріали, які обґрунтовують викиди і одержано дозвіл зі строком дії до 31.10.2016, 3 група).

У процесі виробництва виникла потреба в дооблікуванні стаціонарних джерел викиду. У момент дії дозволу (до 31.10.2016) підприємство 26.04.2016 уклало договір на розроблення документації з інвентаризації для дооблікування неврахованих джерел викиду. Новий звіт виконано виконавцем та зареєстровано Департаментом екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОДА (лист № 3-6305/0/261-17 від 06.10.2017). Виконано документи, які обґрунтовують в обсяги викидів для отримання дозволу та здано документи в ЦНАП (номер справи — № 301016-057955-223-01-2017 від 13.11.2017) з метою отримання дозволу. В зв’язку з тим, що виконавцем було надано недостатньо документів, матеріали повернено на доопрацювання. Таким чином,дозвіл до моменту перевірки не отримано. Перевірка екологічною інспекцією здійснювалася з 27.11.2017, тобто на час перевірки викиди від джерел здійснюються без дозволу. Надано адміністративний позов щодо тимчасового зупинення діяльності відповідача, пов’язаної з експлуатацією джерел утворення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря без дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Вважаємо, що не з вини підприємства дозвіл не отримано в передбачений термін розробки документів.

Чи можливо в такій ситуації тимчасове припинення діяльності підприємства, яким чином можна змінити ситуацію, які можливі штрафні санкції?

Роз’яснення

Керуємося ст. 12 ЗУ «Про охорону атмосферного повітря»

Господарська чи інші види діяльності, пов’язані з порушенням умов і вимог до викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря і рівнів впливу фізичних та біологічних факторів на його стан, передбачених дозволами, може бути обмежена, тимчасово заборонена (зупинена) або припинена відповідно до законодавства.

Вказане рішення відповідно до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та Кодексу адміністративного судочинства України приймається у судовому порядку.

При цьому, згідно з постановою Пленуму Вищого адміністративного суду України «Про практику застосування адміністративними судами, окремих положень Кодексу адміністративного судочинства України, під час розгляду адміністративних справ» від 6 березня 2008 року № 2 визначено критерії для рішення суб’єкта владних повноважень.

Зокрема:

1. Прийняття рішення, вчинення (невчинення) дій розумно (розсудливо). Під нерозсудливими (інакше — безглуздими, ірраціональними) рішеннями, діями, бездіяльністю суб’єкта владних повноважень можна розуміти такі, яких жоден суб’єкт владних повноважень не міг би допустити, діючи відповідно до здорового глузду та обов’язків, покладених на нього законом. Нерозсудливими слід вважати також рішення, дії, бездіяльність, що є неприпустимими з погляду законів логіки та загальноприйнятих моральних стандартів…

Матеріал публікується частково. Повна версія – статті «Викиди в атмосферу забруднюючих речовин: три робочі ситуації», журнал «Екологія підприємства» №  5, 2018, ст. 21-27

Джерело: журнал «Екологія підприємства» № 5, 2018

Придбати електронний журнал «Екологія підприємства»
Придбати вигідний комплект видань
Свіжий номер журналу

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!