Новини

Повернутися до переліку новин

Чи необхідно отримувати ліцензію на здійснення захоронення твердих побутових відходів 4 класу небезпеки на полігоні ТПВ, якщо чисельність населення менше 100 тис. осіб та захоронення менше 50 тис. тонн побутових відходів на рік?

Відповідь: Ні, не потрібно. Відповідно до п. 32 ст. 7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності», такий вид господарської діяльності, як захоронення побутових відходів, підлягає ліцензуванню, проте на сьогодні законодавчо не визначено орган ліцензування та відсутні Ліцензійні вимоги.

Зазначені числові критерії ліцензування цього виду діяльності втратили чинність. Їх було встановлено Ліцензійними умовами провадження господарської діяльності із захоронення побутових відходів (далі — Ліцензійні умови), затвердженими постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі — НКРЕКП) від 4 квітня 2017 року № 467.

У п. 1.4 Ліцензійних умов було встановлено, що НКРЕКП здійснює ліцензування господарської діяльності із захоронення побутових відходів у разі, якщо суб’єкт господарювання провадить (має намір провадити) діяльність із захоронення побутових відходів для населених пунктів з чисельністю населення понад 100 тис. осіб (сукупно) та/або суб’єкт господарювання проводить (має намір провадити) діяльність із захоронення побутових відходів на об’єктах (полігон/звалище) з потужністю понад 50 тис. тонн або 200 тис. куб. м побутових відходів на рік.

Органом ліцензування, відповідно до п. 2 статті 6 Закону України «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг» від 9 липня 2010 року № 2479-VI було визначено НКРЕКП. Проте, у зв’язку з набранням чинності 1 травня 2019 року Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 9 листопада 2017 року № 2189-VIII, НКРЕКП втратила повноваження щодо ліцензування господарської діяльності з захоронення та перероблення побутових відходів.
У зв’язку з цим, постановою НКРЕКП «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» від 25 липня 2019 року № 1565 Ліцензійні умови провадження господарської діяльності із захоронення побутових відходів визнані такими, що втратили чинність.

Отже, на сьогодні законодавчо визначена вимога щодо ліцензування господарської діяльності із захоронення побутових відходів, однак законодавчо не визначено орган ліцензування та відсутні Ліцензійні вимоги. Перелік органів ліцензування визначено Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку органів ліцензування та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 5 серпня 2015 року № 609.

      Матеріал є частиною публікації «ТОП-10».

  Повна версія – в журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №8, 2020

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!