Новини

Повернутися до переліку новин

Чи потрібно сплачувати екоподаток за розміщення очищеного шламу стічних вод?

На підприємстві (водоканал) утворюється значна кількість шламу від очищення стічних вод, який розміщується на власній території і має паспорт місця видалення відходів. У 2018 році Харківським інститутом агрохімії проводилося дослідження цього відходу, за висновком — відходи не містять важких металів, і їх можна використовувати як добриво. 
Чи потрібно сплачувати екологічний податок за розміщення цього відходу, і якщо потрібно, то якою має бути оплата? 

Відповідь: У цьому випадку осад має статус відходу і розміщується у спеціально відведеному місці, яке має статус місця видалення відходів. За таких умов підприємство відповідно до вимог ст. 240, 240.1.3. Податкового кодексу України (далі — ПКУ) є платником податків за розміщення відходів. Згідно зі ст. 242.1.3 ПКУ об’єктом оподаткування є обсяги та види (класи) розміщених відходів. Тобто, платник податку повинен сплатити екологічний податок за щоквартальну кількість розміщених відходів. 
Проте, підприємство має враховувати можливість використання відходів осаду як сировини. Вимоги щодо повторного використання осадів регламентовано Порядком повторного використання очищених стічних вод та осаду за умови дотримання нормативів гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 12 грудня 2018 року № 341. За умови тимчасового розміщення осаду для повторного використання, сплата екологічного податку не передбачається.

Зокрема, законодавством передбачаються такі вимоги щодо повторного використання осадів:

1. Згідно з ДБН В.2.5-75:2013 «Каналізація. Зовнішні мережі та споруди. Основні положення проєктування» осади, що утворюються в процесі очищення стічних вод, мають проходити обробку, яка забезпечує їх повторне використання, раціональне використання території, захист ґрунту, ґрунтових вод й атмосфери, можливість утилізації біогазу (для населених пунктів з навантаженням понад 300000,0 еквівалентних жителів).

2. Осади стічних вод, що використовуються для удобрювання, повинні відповідати вимогам ДСТУ 7369:2013 та мати позитивний висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи.

3. Осади стічних вод, які пройшли необхідні технологічні стадії обробки, можуть використовуватися:

  • для удобрювання ґрунтів відповідно до Закону України «Про охорону земель» від 19 червня 2003 року № 962-IV з урахуванням особливостей, визначених статтею 39 цього Закону;
  • як альтернативний вид палива відповідно до Закону України «Про альтернативні джерела енергії» від 20 лютого 2003 року № 555-IV.

При підготовці осадів для утилізації з метою удобрювання ґрунтів та використання як альтернативного виду палива впровадження технологічних стадій знезараження та сушки осадів є обов’язковим.

4. Порядок розрахунку дози внесення осадів у ґрунт як добрива здійснюється відповідно до додатків А, Б, В ДСТУ 7369:2013.

5. Використання осадів стічних вод з метою удобрювання ґрунтів на ділянках, де концентрація важких металів у ґрунті перевищує гранично допустимі значення, заборонено.

Зверніть увагу! Забороняється використання осадів стічних вод:
— на пасовищах під час випасу на них худоби;
— під кормові культури менше ніж за місяць до їх збирання;
— під овочеві та плодові культури, які безпосередньо контактують з ґрунтом, впродовж не менше ніж десять місяців до збирання врожаю та в період збирання врожаю;
— під лікувальні трави або пряні рослини.

7. При використанні осадів стічних вод на ґрунтах з водневим показником (рН) менше 6 необхідно зменшити дозу внесення осадів з урахуванням підвищеної мобільності солей важких металів.

8. Аналіз осадів стічних вод здійснюється лабораторією постачальника або іншою лабораторією, що здійснює свою діяльність у сфері контролю стану навколишнього природного середовища відповідно до вимог Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» від 5 червня 2014 року № 1314-VII.

9. У разі незмінності вмісту важких металів у стічних водах, що надходять до каналізаційних очисних споруд, аналіз утворюваних осадів проводиться один раз на пів року.

10. Відбір проб для проведення аналізу осаду стічних вод та ґрунту проводиться відповідно до ДСТУ 4287:2004 «Якість ґрунту. Відбирання проб».

11. При використанні осадів стічних вод з метою удобрювання ґрунтів на підприємствах, що експлуатують КОС, фіксуються та зберігаються протягом десяти років відомості про:

  1. загальну кількість осадів стічних вод, що утворилися в процесі очищення стічних вод;
  2. кількість осадів стічних вод, що була використана з метою удобрювання ґрунтів;
  3. склад та властивості осаду стічних вод за показниками, що наведені у розділі 5 «Вимоги до якості осадів стічних вод» ДСТУ 7369:2013;
  4. технологічні прийоми обробки осадів стічних вод, які були застосовані перед їх використанням з метою удобрювання ґрунтів;
  5. найменування та місцезнаходження підприємства чи установи, що використала осади стічних вод з метою удобрювання ґрунтів.

Користувачі фіксують та зберігають протягом п’яти років відомості про місце розташування ділянок, на яких використовувалися осади з метою удобрювання ґрунтів.

12. У разі використання з метою удобрювання ґрунтів осади стічних вод відвантажуються партіями, на кожну з яких постачальник надає супровідні документи, в яких зазначаються:

  • найменування та місцезнаходження постачальника;
  • технологічні прийоми обробки осадів стічних вод, які були застосовані для їх підготовки до використання з метою удобрювання ґрунтів;
  • склад та властивості осаду стічних вод за показниками, що наведені у розділі 5 «Вимоги до якості осадів стічних вод» ДСТУ 7369:2013;
  • кількість осадів стічних вод у відвантаженій партії.

13. Осади стічних вод для удобрювання ґрунтів використовуються виключно на підставі дозволу на повторне використання очищеної стічної води та осаду, виданого підприємством централізованого водовідведення, на КОС якого підготовлено очищену стічну воду та осад стічних вод для повторного використання, та за умови дотримання нормативів гранично допустимих концентрацій та нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин.

14. Зберігання осадів стічних вод, призначених для удобрювання ґрунтів, здійснюється на критих майданчиках з твердим покриттям.

15. У разі зберігання осадів стічних вод, призначених для удобрювання ґрунтів, в закритих приміщеннях такі приміщення мають бути обладнані системою вентиляції та розвантажувально-навантажувальними механізмами.

16. Повторне використання осадів стічних вод як альтернативного виду палива має відповідати таким умовам:

  • використання як безпосередньо на КОС, так і в інших галузях промисловості;
  • використання населенням заборонено;
  • при використанні вологість осадів стічних вод має становити не більше 25 %.

Висушені осади стічних вод зберігаються в закритих приміщеннях, що забезпечені системами вентиляції з дотриманням правил пожежної безпеки.

Відповідь надано експертами сервісу ШВИДКА ДОПОМОГА ЕКОЛОГУ  і опубліковано в статті ТОП-10 в журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №10, 2020

Читати в ЖИВИЙ ЖУРНАЛ
Зміст випуску
Придбати журнал в інтернет-магазині
Передплата

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!