Новини

Повернутися до переліку новин

Чи треба чистити сонячні панелі від снігу – думка експертів

Зусилля витрачені на очищення сонячних модулів від снігу можуть бути економічно необґрунтованими.

Так вважають експерти ринку сонячної енергетики, передають ЭлектроВести.

Взимку ефективність сонячних електростанцій в Україні суттєво падає з двох причин, зазначають у компанії "Рентехно". "Через дуже низький рівень інсоляції та сніг, який повністю вкриває сонячні панелі, генерація суттєво зменшується, - пояснює представник «Рентехно». – Краще не витрачати час на очищення модулів, а дочекатися ясної зимової погоди, яка «прибере» сніг самотужки, звичайно, крім випадків, якщо сонячна станція – ваше єдине джерело енергії і очищення панелей дозволить заощадити дорогі літри палива".

У тому, що очищення сонячних панелей від снігу суттєво не вплине на рівень генерації, впевнені і в "Українських системах солар", яка працює з трекерними сонячними системами. "Генерація засипаних снігом сонячних панелей буде нульовою, однак враховуючи, що практично нульовою вона буде і в таку похмуру погоду, економічного ефекту від очищення панелей годі сподіватися, - пояснює представник компанії. - Кожен власник СЕС повинен самостійно приймати рішення щодо очищення модулів від снігу, памятаючи, що за відсутності сонця втрати від неочищених панелей будуть мінімальними".

Трекерні системи, розроблені "Українськими системами солар", скидають сніг самостійно, зауважують в компанії. «Панелі  рухаються на кут 70 градусів - і сніговий покрив висотою 5 см сповзає", - пояснюють фахівці.

За кордоном експерти дають власникам СЕС схожі рекомендації. Так, у США мешканцям Східного узбережжя радять почекати 2-3 дні, щоб сніг почав танути і сповзати вниз, тоді як домогосподарствам у глибині країни рекомендують знімати сніг з даху, щоб зібрати більше сонячних променів, які відбиваються від снігу на землі. 

Джерело: редакцiя журналу «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!