Новини

Повернутися до переліку новин

«Чиста» енергетика — майбутнє незалежної України

Нарешті «чиста» енергія все швидшими темпами витісняє на узбіччя історії так звану класичну генерацію з вуглеводневим паливом. Частка альтернативних джерел енергії у світі за минулий рік перевищила 50 %.

Згідно з довгостроковими прогнозами Bloomberg New Energy Finance (2017) очікується, що частка вітрової та сонячної електрогенерації до 2040 року зросте у 6 разів і перевищить всі інші види енергії.

Від провідних країн не відстає і Україна. За даними Державного агентства з енергоефективності за I півріччя 2018 року в Україні встановлено майже 270 МВт потужностей, що генерують електроенергію з відновлюваних джерел за «зеленим» тарифом. Це вже перевищує обсяг потужностей, встановлених за весь 2017 рік (257 МВт). Додатковим драйвером зростання є фінансування проектів, запущене міжнародними організаціями через українські банки. За даними НКРЕ КП близько 60 % нових потужностей альтернативної енергетики, введених в дію на початку 2018 року, були реалізовані завдяки провідному ЕКОбанку Укргазбанку.

Звичайно, ЕКОбанк не лишився осторонь важливих для держави питань екологічної безпеки — залучення «зелених» інвестицій у зону відчуження для будівництва сонячних станцій, які генеруватимуть для споживачів екологічно чисту електроенергію. Укргазбанк підтримав реалізацію масштабного проекту у Чорнобилі: перша сонячна станція потужністю 1 МВт у Прип’яті вже генерує екологічно чисту електроенергію за «зеленим» тарифом. Планується, що завдяки роботі нової СЕС викиди CO2 в атмосферу скоротяться на 467 тонн на рік. Очікувана річна генерація електроенергії складає 1024 кВт год. Кількості виробленої енергії вистачить для забезпечення потреб 1100 середніх домогосподарств сільської місцевості. На сьогодні станція вже згенерувала електроенергії понад 94 тисяч кВт год. За оцінками експертів, потенціал сонячної енергетики у зоні відчуження вищий за більшість об’єктів у Європі, розташованих на тій же широті.

Загалом модернізація енергетичної галузі та перехід на відновлювані джерела енергії — це не лише внесок у загальний порятунок світу. Для України — це насамперед покращення її інвестиційної привабливості. А отже, шанс досягнути реальної енергонезалежності. Перехід України на ВДЕ — питання державного значення. Від початку співпраці з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) Укргазбанк вже профінансував 132 проекти «чистої» енергетики загальною потужністю 742 МВт.

Серед них:

  • 97 сонячних електростанцій;
  • 5 вітрових електростанції;
  • 18 малих гідроелектростанцій;
  • 4 ТЕС на біомасі;
  • 8 біогазових електростанцій.

Джерело: журнал «Екологія підприємства» № 11, 2018

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!