Новини

Повернутися до переліку новин

Данія планує запустити промислове виробництво «зеленого» водню у Балтійському морі

На данському острові Борнхольм у Балтійському морі мають намір побудувати офшорний вітровий енергетичний центр потужністю до 5 ГВт для великомасштабного виробництва зеленого водню.

Проект реалізує данська компанія Orsted, передає renen

Спочатку планується будівництво вітрової електростанції потужністю 1 ГВт у зоні Ренне-Банке (Rønne Banke) на північний захід від острова Борнхольм, однієї з областей, вже виділених Данією для майбутнього розвитку офшорної вітроенергетики.

Передбачається, що на першому у світі енергетичному острові, який розташований у Балтійському морі, розмістяться сервісні центри і підстанції, які обслуговуватимуть навколишні морські вітрові станції.

Борнхольм стане центром, який розподілятиме електроенергію між Данією, Польщею, Швецією і Німеччиною, які знаходяться від нього на невеликій відстані.

s

Так, згодом потужність вітрової електростанції у зоні Ренне-Банке може бути розширена до 3-5 ГВт з підключенням Швеції та Німеччини до створюваної інфраструктури.

«Офшорні вітряні кластери з передачею електроенергії у кілька країн необхідні, якщо ми хочемо реалізувати величезний потенціал офшорних вітрів для створення зеленої Європи», - зазначає генеральний директор Orsted Offshore Мартін Нойберт.

Борнхольмський кластер може виробляти величезну кількість електроенергії, необхідної для електрифікації транспортного сектора і теплопостачання у Данії та інших країнах, які він буде обслуговувати. А виробництво зеленого водню дозволить прискорити перехід на чисте паливо секторів, які складно декарбонізувати, таких як важкий автомобільний вантажний транспорт, судноплавство та авіація.

«Перш ніж будувати з піску великі штучні острова у Північному морі, ми пропонуємо враховувати в існуючих планах будівництва інфраструктури для передачі енергії та розвитку прибережних зон для офшорної вітроенергетики факт наявності гранітного острова, а саме Борнхольма», - зазначає Мартін Нойберт.

Так, в 2017 році було оголошено про масштабний проект зі створення штучного острова у Північному морі, який міг би обслуговувати 70-100 ГВт офшорних потужностей.

Джерело: Ecotown.com.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!