Новини

Повернутися до переліку новин

Де взяти кошти на промислову енергоефективність під час війни?

  • Де взяти кошти на промислову енергоефективність у 2022 році під час війни?
  • Про що нова програма «Recovery Facility»?
  • Як покрити колосальні ризики для бізнесу?

Відповіді на ці питання давав Сергій Поровський, голова комітету з енергоефективності ПАЕУ, головний експерт з фінансування та політики енергоефективності Проєкту UNIDO, експерт з попередження змін клімату/зниження викидів парникових газів у своєму виступі 27 жовтня на форумі «TOGETHER».  Експерт спочатку акцентував увагу на фокусі та досягненнях проєкту UNIDO щодо підтримки системного підходу до промислової енергоефективності – впровадження системи енергоменеджменту, а саме:

  • Допомога у розбудові технічного потенціалу – тренінги та навчання експертів. Було підготовлено понад 150 експертів з енергоменеджменту та оптимізації систем, що споживають енергію. Радий зазначити, що підготовлені експерти застосовують свої набуті знання та дуже активно працюють в інших проєктах та програмах технічної допомоги, якими займаються колеги з інших МО.
  • Пряма співпраця з промисловими підприємствами, яка показала практичні вигоди від системного підходу до енергоефективності. Агреговані приклади з наших пілотних підприємств теж є на сайті проєкту. Проте один, який особливо запам’ятався, коли підприємство вклало протягом півроку 250 тис грн у систему енергоменеджменту та, протягом двох років, отримало вигоду у 16.5 млн.
  • Національна премія «Лідери з енергоменеджменту», яка була створена для вибору та відзначення – надання нагород – найкращим бізнес-практикам з енергоефективності.

Це Український адаптований аналог міжнародно премії Energy Ministerial. До речі, одне з підприємств з яким активно працювали – Астарта – була нагороджена саме міжнародною премією. На жаль, зараз процес відбору та визначення переможців на паузі, до завершення військового стану.

  • Найголовніше досягнення – запуск фінансового механізму – Фонду Гарантування Кредитів. 

Надалі Сергій Поровський акцентував увагу, що  саме Фонд гарантування кредитів є «first of its kind» не тільки для UNIDO, але взагалі для агенцій з розвитку ООН в Україні. Цей Фонд створено за принципом використання гарантійних інструментів для полегшення доступу підприємств до кредитного капіталу. Фонд було запущено UNIDO разом з УкрГазБанком саме на полегшення отримання підприємствами кредитів на впровадження заходів з енергоефективності. Маю наголосити, що навіть в умовах війни ми не зупинили роботу цього Фонду. Навпаки, в таких воєнних умовах, в яких зараз виживає український бізнес, існування таких Фондів є вкрай важливим, оскільки дуже важко думати про «якісь інвестиції в енергоефективність» або в будь що взагалі:

  • ризики великі та непередбачувані,
  • ситуація нестабільна,
  • а діюча облікова ставка у національній валюті просто «вбивча».

Проте, це і є суттю гарантійних Фондів: коли ризики важко оцінити або передбачити, є сторона, яка їх зголошується покрити. Такою стороною якраз виступив наш проєкт UNIDO. В межах об’єму Фонду в 1.5 млн дол. США ми повністю гарантуємо кредити до 150 тис. дол. США в екв на одну юр.особу на впровадження заходів з енергоефективності! Головна проблема у тому, що зараз саме розмір допомоги та інструментів нашого проєкту не відповідає тим проблемам, які зараз існують. Тому ще у травні була підготовлена концепція нової програми «Recovery Facility» обсягом від $60 млн. Фокус цієї програми теж буде на промислову енергоефективність з обов’язковим збільшенням розміру гарантійного фонду. Тому і розмір цієї програми зазначено як «від» $60 млн., оскільки буде передбачено збільшення цього фонду за рахунок прямих донорських вкладів. Щ процес рухався швидше, нам потрібна зацікавленість представників уряду та пряме звернення на донорські агентства та на UNIDO. Це може значно пришвидшити запуск такої програми, інакше сам процес запуску може зайняти більше року, що абсолютно неприйнятно для України та українського бізнесу.  Нагадаємо, щорум відбувся за ініціативи:

  • Спілки ПАЕУ
  • Офіс сталих рішень
  • Проєкту UNIDO (Проєкт UNIDO/GEF «Впровадження стандарту систем енергоменеджменту в промисловості України»)
  • ГС «Global 100 RE Україна»
  • Всеукраїнська асоціація ОТГ

Прес-служба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!