Новини

Повернутися до переліку новин

RE-дизайн екологічної і енергетичної стратегії – чи готова Україна?

RE-дизайн екологічної і енергетичної стратегії – чи готова Україна? – дискусійна панель з такою назвою зібрала понад 150 фахівців сфери зеленої трансформації 27 жовтня на форумі «TOGETHER» онлайн , щоб спільно пропрацювати питання:

  • Як стимулювати збільшення виробництва енергії з відновлюваних джерел
  • Як використати всі інструменти енергоефективності
  • Як знайти ресурси для імплементації європейських директив
  • Як громадам стати енергонезалежними

У своєму виступі Олександр Домбровський, Голова правління Global 100 RE Україна, президент МХП Еко Енерджи і наголосив:

«18 травня 2022 року Європейська комісія схвалила план REPowerEU, який передбачає повну відмову членів ЄС від російських енергоресурсів. І таке рішення викликано не тільки російською агресією проти України, а й енергетичною залежністю європейської економіки від імпортного російського викопного. 

Енергетична залежність української економіки – це пряме спонсорство озброєння рф. За нашою останньою оцінкою Україна за російські енергоносії (нафта, бензин, дизель, газ, вугілля, ядерне паливо, електроенергія) заплатила близько 350 млрд дол.

США (в реальних цінах з поправкою на інфляцію) за роки незалежності.

Всі компонети європейського плану повністю підходять в якості зелених інструментів відновлення та розвитку України. Тому потрібно розробити новий план REPowerUA для України для розвитку відновлюваної енергетики, підвищення енергоефективності та відмови від російського викопного палива.

Запропоновано до резолюції:

  • Розробити новий план REPowerUA для України для розвитку відновлюваної енергетики, підвищення енергоефективності та відмови від російського викопного палива;
  • Розробити дієвий механізм стягнення збитків завданих руйнуванням та обмеженим функціонуванням об’єктів ВДЕ внаслідок російської агресії за рахунок конфіскації російських активів, міжнародних арбітражів та репарацій;
  • Затвердити на національному рівні ціль «Досягнення 100% ВДЕ до 2050 року»;
  • Розробити дієву і амбітну програму відмови протягом кількох років від російського газу, вугілля, нафти та нафтопродуктів, а також план заходів для її виконання. Така програма знадобиться одразу після завершення воєнних дій і має стати основою відновлення енергетики України, в тому числі програми підтримки такого відновлення зі сторони колективного Заходу;
  • Розробити та реалізувати програму «Енергоефективність – національна ідея». Скорочення енергоємності допоможе зробити українські товари більш конкурентоспроможними на європейських та глобальних ринках, а наше довкілля – чистішим.
  • Сприяти впровадженню біометанових проектів, що допоможуть українським підприємствам виробляти «зелену» енергію, замістити викопне паливо, скоротити викиди парникових газів, суттєво підняти інноваційний рівень виробництва, отримати органічні добрива для збільшення урожайності, скоротити собівартість виробництва, а також стати незалежними від кон’юнктури волатильних енергетичних ринків;
  • Створити «водневі долини» в Україні з метою реалізації потенціалу виробництва зеленого водню;
  • Реалізувати ініціативу щодо сонячних дахів: поетапне юридичне зобов’язання встановлювати сонячні панелі на нових громадських та комерційних будівлях та нових житлових будинках;
  • Сприяти розвитку українських вітропарків.

 Сергій Поровський, голова комітету з енергоефективності в ПАЕУ, головний експерт з фінансування та політики енергоефективності Проєкту UNIDO, експерт з попередження змін клімату/зниження викидів парникових газів) акцентував, що енергоефективність (з фокусом на СЕнМ), енергозаміщення (з фокусом ВДЕ, гібридні ВДЕ та ВДЕ + системи накопичення), та енергобезпека – є та будуть ключовим пріоритетом у відновленні економіки та підтримки реального сектору-бізнесу!  

Наразі існуючі програми підтримки та технічна допомога мають бути значно збільшені.

Проте важливо пам’ятати, що бюджетів таких програм ніколи не буде достатньо – необхідним є підключення фінансового сектору та надання гарантій, зниження ризиків залучення приватних інвестицій та роботи підключення фінансового сектора за зазначеними напрямками. Ми знаємо як створювати таки фінансові інструментами і будемо раді поділитись досвідом.

Звісно успішність результатів залежить саме у тому наскільки ми дійсно досягнемо єдності та синергії між державою, суспільством, та бізнесом. Зі свого боку маємо максимізувати зусилля та роботу.

 Олексій Корчміт (Голова Української асоціації енергосервісних компаній, член правління Global 100 RE Україна) щодо виконання вимог Закону України «Про енергетичну ефективність» зазначив, що для виконання ЗУ щорічно необхідно передбачати у проекті закону про Державний бюджет України на відповідний рік видатки на програми з підвищення енергоефективності не менше 1% видаткової частини бюджету.

Олексій наголосив:

Україна має представити вже у 2022 році національну відповідь на ініціативу ЄС «Хвиля реновацій». Абсолютно логічним виглядає пакет із 3-ох інструментів з термомодернізації будівель:

  • «Теплі кредити» від Держенергоефективності
  • «Енергодім» від Фонду енергоефективності
  • «Велика термомодернізація» від Укрфінжитло.

Всі інструменти мають інституційну основу та матимуть синергію завдяки підсилення один одного, створення прозорої конкуренції  у бюджетній сфері та житловому секторі. За достатнього фінансування 20% будівель відповідатимуть європейським стандартам енергоефективності вже до 2030 року.

Для достатнього фінансування цих інструментів потрібно лише виконання вимог Закону України «Про енергетичну ефективність»: щорічно передбачати у проекті закону про Державний бюджет України на відповідний рік видатки на програми з підвищення енергоефективності не менше 1% видаткової частини бюджету.

На 2023 рік це 25 млрд грн, що в 4,5 рази менш за обсяг дотацій на здешевлення газу для населення у 2022 році.

Термомодернізація будівель зараз і надалі відіграватиме стратегічну роль в процес зеленої трансформації  національної економіки враховуючі 34% частку сектору будівель в енергобалансі кінцевого споживання, додаємо про те, що централізоване теплопостачання великих міст вщент зруйноване за останні два тижні» 

Форум відбувся за ініціативи:

  • Спілка ПАЕУ
  • Проєкт UNIDO (Проєкт UNIDO/GEF «Впровадження стандарту систем енергоменеджменту в промисловості України»)
  • Global 100 RE Україна
  • Всеукраїнська асоціація ОТГ

Програма події >>>

Прес-служба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!