Новини

Повернутися до переліку новин

Чи потребує експлуатація установки для буріння отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами викидів?

У відповідності до ст. 19 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» органи державного нагляду (контролю) безоплатно надають суб’єктам господарювання письмові консультації щодо вимог до провадження відповідної господарської діяльності та/або щодо здійснення державного нагляду (контролю).

Правові і організаційні основи та екологічні вимоги в галузі охорони атмосферного повітря регламентовані Законом України «Про охорону атмосферного повітря» від 16.10.1992 № 2707-XII (надалі – Закон 2707-XII). Згідно частин 5, 6 статті 11 Закону 2707-XII викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися після отримання дозволу, виданого суб'єкту господарювання, об'єкт якого належить до другої або третьої групи, обласними, Київською, Севастопольською міськими державними адміністраціями, органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань охорони навколишнього природного середовища за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Методичні  вказівки по  змісту та оформленню необхідних документів для створення звіту по інвентаризації викидів забруднюючих речовин, які утворюються на підприємстві   з   урахуванням   технологічного  процесу  та  його особливостей регламентовані Інструкцією про зміст та порядок складання звіту проведення інвентаризації викидів забруднюючих речовин на підприємстві, затвердженої наказом  Мінекобезпеки від 10.02.1995 № 7 (надалі – Інструкція).

У відповідності до пункту 1.14.5. Інструкції стаціонарне джерело забруднення атмосфери - підприємство, цех, агрегат, установка або інший нерухомий об'єкт, що зберігає свої просторові координати протягом певного часу і здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферу.

Аналогічне визначення міститься також у п. 14.1.230 ст.14 Податкового кодексу України.

Отже, віднесення джерела забруднення атмосфери до стаціонарного має відповідати двом критеріям у їх сукупності:

  1. Джерело є нерухомим об’єктом, що зберігає свої просторові координати протягом певного часу.
  2. Джерело здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферу.

Згідно п. 1.14.6 Інструкції пересувне    джерело    забруднення    атмосфери - транспортний засіб,  рух якого супроводжується викидом в атмосферу забруднюючих речовин.

Засади організації та діяльності автомобільного транспорту в Україні регламентовані Законом України «Про автомобільний транспорт».

У відповідності до ст. 1 вказаного Закону транспортний засіб спеціального призначення - транспортний засіб, призначений для виконання спеціальних робочих функцій (для аварійного ремонту, автокран, пожежний, автобетономішалка, вишка розвідувальна чи бурова на автомобілі, для транспортування сміття та інших відходів, технічна допомога, автомобіль прибиральний, автомобіль-майстерня, радіологічна майстерня, автомобіль для пересувних телевізійних і звукових станцій тощо).

Для здійснення певного виду бурових робіт, у т.ч. поточних, капітальних ремонтів свердловини, ліквідації свердловини можуть використовуватися установки підземного ремонту, що є мобільними, самоходними, змонтованими на автошасі, обладнаними дизельним силовим блоком, який приводить установку в процес роботи  або автошасі при транспортуванні.

Враховуючи викладене, ПАЕУ просить надати консультацію чи потребує експлуатація установки для буріння, яка є самоходною і змонтованою на автошасі,  отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними  джерелами викидів?

ПАЕУ звернулась з повторним запитом до ДЕІ. Завантажити лист

Прес-служба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!