Новини

Повернутися до переліку новин

До 2050 року Литва планує на 100% забезпечувати себе енергією з відновлюваних джерел енергії

Литовський парламент затвердив енергетичну стратегію країни, згідно з якою до 2050 року 80% споживаної енергії має вироблятися на основі відновлюваних джерел.

Документ, названий Національною стратегією енергетичної незалежності, містить чотири основних напрямки енергетичної політики Литви, а саме:  енергетичну безпеку, розвиток зеленої енергетики, ефективне споживання енергії, конкурентоспроможність та інновації. Стратегія отримала широку підтримку не тільки в Сеймі, а й від інших зацікавлених сторін і широкої громадськості. «Тому її можна сміливо назвати національною угодою з енергетики», - каже міністр енергетики Жигімантас Вайчюнас.

Нова стратегія містить основні енергетичні цілі країни на 2030 рік і визначає керівні принципи розвитку енергетики до середини століття. Стратегія окреслює бачення енергетичного сектора Литви - забезпечити надійну, відновлювану і екологічно чисту енергію для жителів країни за найбільш вигідною ціною.

Документ передбачає посилення інтеграції енергосистеми Литви та Європейського Союзу. У цій сфері заплановано два великих проекти: синхронізація електричної мережі з європейською системою через Польщу (до 2025 року) і газовий інтерконнектор Литва-Польща (до 2021 року).

Ще одна мета, яка включена до Стратегії - зниження залежності країни від імпорту електроенергії - також сприятиме національній енергетичній безпеці. Планується, що до 2030 року електрика, що виробляється в Литві, складе 70% споживання, а до 2050 року вся електроенергія буде вироблятися всередині країни.

Розвиток відновлюваних джерел енергії сприятиме не тільки забезпеченню енергетичної безпеки, а й досягненню енергетичних та кліматичних цілей Європейського Союзу. Нагадаємо, що два тижні тому в Європейському Союзі була затверджена стратегічна мета: до 2030 року 32% кінцевого споживання енергії має покриватися відновлюваними джерелами енергії.

У Стратегії прогнозується, що до 2030 року ВДЕ будуть забезпечувати 45% споживання електроенергії та 90% теплової енергії. До 2050 року вся електрика та тепло, які споживаються в Литві, будуть проведені з відновлюваних та інших екологічно чистих джерел. Відновлювані джерела енергії будуть забезпечувати 80% загального споживання енергії в Литві.

Стратегія також передбачає, що протягом наступних п'яти років Литва повинна перетворитися з країни, що імпортує енергетичні технології, в державу, яка їх розробляє і експортує. З цією метою буде розвиватися експериментальне та промислове виробництво енергетичних технологій, створений центр компетенції з відновлюваних джерел енергії, і буде розширюватися потенціал компетенцій, накопичених в області зрідженого природного газу.

Джерело: журнал «Екологія  підприємства» за матеріалами www.eenergy.media

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!