Новини

Повернутися до переліку новин

Екосоціальна податкова реформа в Австрії

200 євро на декарбонізацію отримає кожний австрієць.

Відповідний закон прийняв парламент Австрії 20 січня у рамках екосоціальної податкової реформи.

Згідно з документом, з 1 липня 2022 року уряд запроваджує податок на викиди СО2 для палива, що використовується в сферах опалення та транспорту на рівні 30 євро/т з поступовим підвищенням до 55 евро/т до 2025 року. Це ті сфери, які не покриваються європейським ринком торгівлі квотами на парникові викиди (EU ETS). 

Для зменшення фінансового навантаження на населення, кожен громадянин отримуватиме кліматичний бонус у розмірі до 200 євро щороку. Ставка бонусу залежить від можливості користуватись громадським транспортом. Наприклад, у Відні ставка найнижча і сягає 100 євро, і чим далі в сільську місцевість – тим вища компенсація.

Таким чином, уряд Австрії, розуміючи, що введення податку на СО2 відобразиться на кінцевих цінах на бензин, дизель, мазут та природний газ для споживачів, фактично пропонує їм механізм компенсації можливих додаткових витрат. 

В цілому, закон має на меті спонукати людей обирати екологічно безпечні види транспорту та опалення, підвищуючи ціни на більш дорогі вуглецевоємні варіанти без збільшення загального податкового тягаря.

В планах – зниження податку на прибуток, деяких зборів на медичне страхування, а також податків для компаній, особливо в енергоємних галузях, які більше за все постраждають від нового податку на СО2 з 25% до 23% до 2024 року. Очікується, що до 2025 року податкова реформа принесе фізичним та юридичним особам допомогу в розмірі 18 мільярдів євро.

В Україні з 1 січня 2022 року ставки податку на викиди СО2 зросли на 200% з 10 грн/т до 30 грн/т. Минулого разу вуглецевий податок піднімали у 2019 році на 2340% з 0,41 грн/т до 10 грн/т, але позитивних результатів досягти не вдалось – за підсумками того самого року викиди парникових газів скоротилися на 2%. Вся проблема в тому, що кошти від сплати екоподатку на викиди СО2 в Україні не мають цільового використання та розчиняються в Держбюджеті.

Джерело: www.tellerreport.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!