Новини

Повернутися до переліку новин

Фермери Херсонщини гальмують будівництво вітропарку за 100 млн. євро

Громада села Олександрівка Каланчацької ОТГ, що на Херсонщині, під впливом фермерів, які займаються вівчарством, гальмує будівництво вітряної електростанції вартістю близько 100 млн. євро, пише Центр журналістських розслідувань.

За словами колишнього сільського голови Олександрівки, а нині першого заступника селищного голови Каланчацької ОТГ Андрія Лабушного, проти будівництва вітропарку селян підбурюють пастухи та браконьєри.

«Людьми в селах легко керувати. Ті, хто проти встановлення вітряків, підбурюють громаду. А хто проти? Суб'єкти господарювання, які використовують землю, де повинні стояти вітряки. Вона не придатна для вирощування сільськогосподарської продукції. Там тирло, де випасають худобу пастухи. Людей просто накручують. Випаси ніхто не забирає – вітряк займає маленьку територію, але їх розміщують на площі в 1,5 тис. гектарів. Там вистачить місця і для випасу», – сказав Лабушний.

Ще однією причиною гальмування проекту є незаконний вилов риби і креветок в Перекопській затоці. Браконьєрів не влаштовує наявність камер відеоспостереження, які встановить компанія «Віндкрафт Україна». У компанії запевнили, що з такою ситуацією стикаються вперше. Вітропарк має наповнити місцевий бюджет і створити робочі місця – близько тисячі, адже для обслуговування одного вітряка потрібно 25 осіб (всього їх встановлять 40).

«Ми проводили громадські слухання. Ситуація незрозуміла для нас. Адже встановлення вітряків вигідно для цих людей. Крім робочих місць, ми підтримуємо соціальні проекти в цих населених пунктах. Знаєте, в сусідньому населеному пункті цієї ОТГ всі згодні з встановленням вітростанцій. Чому тут зупиняють проект – не розуміємо. Зараз ми ведемо освітню роботу, щоб пояснити людям, навіщо це потрібно і як це може їм допомогти», – говорить заступник генерального директора компанії Юрій Стельмашенко.

 У листопаді цього року «Віндкрафт Україна» запустила на Херсонщині вітроелектростанцію «Новотроїцька», встановивши 12 вітрогенераторів. Всього в області близько 150 МВт потужностей «чистої» енергії – темпи розвитку альтернативної енергетики на Херсонщині зараз одні з найвищих в Україні. 

Джерело: редакцiя журналу «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!