Новини

Повернутися до переліку новин

Головні перешкоди для розвитку зеленої економіки в Україні

У відповідності до міжнародних угод (як то Угода про асоціацію з ЄС), Україна взяла на себе по факту зобов’язання побудувати зелену економіку. 

Виконання такого завдання передбачає не тільки реалізацію необхідних реформ на рівні реальної економіки, а й докорінну перебудову фінансової системи. Така система повинна не тільки бути готовою до посилення впливу нефінансових ризиків, а й забезпечити мобілізацію необхідних обсягів зелених фінансів.

За оцінками експертів Україні потрібні будуть більше 200 млрд євро для досягнення поставленої мети.

Очевидно, що дана сума перевищує обсяги валового зовнішнього боргу країни за всі часи її існування. Тому необхідність побудови умов для залучення зелених фінансів зі світових ринків є однією з пріоритетних задач.

 Людмила Циганок, президент ПАЕУ та СЕО ECOBUSINESS Group акцентує: 

«Однією з найбільших проблем сьогодні залишається відсутність необхідних знань для реалізації заходів на шляху до зеленої економіки та фінансів. 

З цією метою вже всьоме проводиться ECOFORUM в ключових промислових регіонах України командою ECOBUSINESS Group за участі Професійної асоціації екологів України.

Нагадаю, у 1989 році було опубліковано роботу «План розвитку зеленої економіки», в якій Аніл Маркандая та Едвард Барб’є дали характеристику зеленої економіки як такої, що «є більше ефективною та дає можливість забезпечити максимальний рівень благополуччя для всіх з урахуванням екологічних обмежень»

Хоч в Україні вже і прийнято низку стратегічних документів і законів, які створюють підвалини для екологічних підходів, однак бракує механізмів, які би стимулювали бізнес впроваджувати їх.

Головне гасло зеленої економіки – переходити від фінансування охорони довкілля до того, щоб давати можливість бізнесу заробляти на охороні довкілля, а суспільство через органи державної влади і місцевого самоврядування створювало можливості для цього» 

Зелена економіка дає інструменти, щоб бізнес міг розвиватися, зменшуючи при цьому використання природних ресурсів і шкідливий вплив на довкілля, але отримуючи прибуток і створюючи нові робочі місця.

Чому ж сьогодні така слабка мотивація інвестицій в зелену економіку?

Головні перешкоди для розвитку зеленої економіки в Україні:

  • недостатня обізнаність бізнесу про доступні зелені технології
  • невиправдані очікування щодо таких інновацій – сподівання на ініціативу з боку держави, інвесторів, міжнародних організацій тощо; 
  • недостатнє стратегічне планування інвестицій у зелену економіку, низька мотивація підприємців до екологізації власного бізнесу. 

Штрафи, позови і стягнення не є ефективними – іноді простіше сплачувати штрафи і продовжувати роботу підприємства у звичайному режимі: обсяг штрафів напрямку не пов’язаний з обсягом заподіяної шкоди. Крім того, штрафи йдуть у державний бюджет, а відповідальність за заподіяну шкоду покладається на місцеву владу. 

Ще одна проблема – слабка мотивація інвестицій в зелену економіку, тому що люди поки не розуміють, навіщо їм змінюватися…

Про шляхи вирішення цих та багатьох інших нагальних проблем – вже 9 та 10 вересня у м. Дніпро  на Всеукраїнському ЕКОБІЗНЕС-ФОРУМІ «Зелена економіка: як досягти балансу», наживо!


З питань участі:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!