Новини

Повернутися до переліку новин

Кияни і Tesla: як проїхати 6 тисяч кілометрів за 2 тисячі гривень?

Минулого тижня до Києва повернулися із 12-денної подорожі на електромобілі учасники українського Клубу електромобілістів. За неповні 2 тижні, кияни проїхали близько 6000 км, при цьому витрати на зарядку Tesla Model S склали лише 2000 грн, - повідомляє Ecotown.

Як українцям вдалося так дешево подорожувати Європою, розповіли учасники подорожі Вадим Єрохін та Володимир Романцов.

Маршрут

Маршрут пролягав через 5 країн по таких містах: Київ - Краків - Антверпен - Амстердам - Леуварден - Люксембург - Берлін - Київ

Основа ціль подорожі - це вивчення європейського досвіду розбудови зарядної інфраструктури та демонстрація того, що електромобілями можна подорожувати на великі відстані.

“Під час подорожі ми намагалися не користуватися платними зарядними станціями. Проте були такі ділянки маршруту, де у нас просто не було альтернативи і приходилося платити” - розповідає Вадим Єрохін.

Варто також зауважити, що до 2000 грн, витрачених на зарядку, можна ще додати оплату за проїзд по платній дорозі у Польщі, а це ще близько 500 грн.

Інфраструктура

Україна

Протягом останніх років електромобільна інфраструктура в Україні значно розширилася кількісно, але не покращилася якісно: швидкі станції у регіонах можуть інколи видавати вдвічі меншу потужність від задекларованої.

Виходить, в Україні зарядити електромобіль можна без проблем, але для дальніх подорожей інфраструктура ще не комфортна.

Польща

У Польщі розбудували гарну мережу швидкісних зарядних станцій, яка покрила майже всю країну. Під час подорожі користувалися мережею GreenWay, яка наразі безкоштовна. Картку GreenWay можна придбати за 20 євро.

Варто окремо згадати про мережу безкоштовних зарядних станцій Tesla Supercharger, які вже також збудовані у західній частині Польщі. Суперчарджери у Європі дозволяють зарядити Тесли лише європейського зразка. А оскільки в українських мандрівників Тесла американського зразка (роз’єм - Type 1), то в них була можливість швидко заряджатися лише в альтернативних мережах по формату CHAdeMO.

Німеччина 

В Німеччині електромобільна інфраструктура більш розвинута ніж у Польщі. Під час подорожі через всю Німеччину заплатили за зарядку лише декілька разів.

У Європі є універсальний сервіс Plugsurfing, який об’єднує більш ніж 6000 зарядних станцій у різних країнах. До сервісу входять як платні, так і безкоштовні станції. Карта доступу від Plugsurfing коштує 10 євро.

Варто окремо згадати про мережу швидкісних зарядних станцій від офіційних салонів Nissan. На ній можна заряджатися абсолютно безкоштовно.

Бельгія

Покриття зарядними станціями у Бельгії не відрізняється по якості від Німеччини. Найбільша кількість безкоштовних швидкісних зарядних станцій належить мережі супермаркетів Lidl, яка є також у Німеччині, Нідерландах та Франції.

Окрім спеціалізованих зарядних станцій, на вулицях бельгійських міст можна знайти звичайні трифазні розетки (на розподільчих щитах), де можна також зарядитися безкоштовно.

У Нідерландах інфраструктура розвинута краще ніж у Німеччині та Бельгії. Окрім описаних вище мереж, які є в Німеччині та Бельгії, у Нідерландах є власна розвинута і потужна мережа Fastned. Над зарядними станціями цієї мережі є дахи, обладнані сонячними панелями. Проте зарядка у цій мережі платна - 0.5 євро/кВтг.

Окрім цього, у Нідерландах є окремі компанії, які мають свій власний парк електромобілів, і дозволяють всім безкоштовно заряджатися на своїх спеціалізованих паркінгах (в тому числі на швидкісних станціях).

Підсумок

Завдяки розвинутій швидкісній електромобільній мережі у Західній Європі, подорож на електрокарах не викликає жодного дискомфорту. При цьому є можливість обирати між платними та безкоштовними зарядними пристроями.

Досвід європейських країн показує, що електрозарядні мережі можуть одночасно розвиватися як на безкоштовній, так і на платній основі

За два роки Україна зробила значний ривок у розбудові електромобільної інфраструктури, випередивши всі країни пострадянського простору (окрім Естонії). Проте нестача швидкісних зарядних станцій між містами України не дозволяє подорожувати на далекі відстані з комфортом. 

«В Україні в першу чергу потрібно покрити зарядною інфраструктурою деякі напрями, які не мають жодної зарядки. Це дозволить знищити стереотип, що електромобілі - це лише міський вид транспорту. 

Наступним кроком має бути доповнення існуючої інфраструктури якісними швидкісними зарядними станціями потужністю від 50 кВт», - розповідає учасник подорожі та голова Клубу електромобілістів Володимир Романцов.

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!