Новини

Повернутися до переліку новин

На Київщині підприємство запустило котельні на соломі

На Київщині  фірма «Нива Переяславщини» запустила котельню на соломі. Про це пише «Вісник Переяславщини».

Нову котельню “Нива” спорудили на території промислового майданчику для потреб власного виробництва, яке планують розширювати – будувати потужний завод з виготовлення свіжого м’яса та напівфабрикатів. Нині триває підготовчий період: попередньо керівництво компанії інвестує в створення необхідної технологічної інфраструктури.

«Минулого року  встановили нову електропідстанцію, підвищивши  потужність удвічі, бо коли запуститься завод, то збільшиться споживання електроенергії, а таким чином ми створюємо умови для стабільної роботи електромережі і в селі зокрема», – розповідає директор товариства Віталій  Шакель.

Поряд із діючим проммайданчиком торік ввели в експлуатацію новий комплекс споруд для очищення виробничо-побутових стоків комбінату хлібопродуктів, м’ясопереробного підприємства, а також для обслуговування жителів села Переяславське – підприємство надає населенню безоплатну послугу з відведення господарських стоків мешканців приватного сектору.

«У нас котельня надсучасна навіть для країн, які вважають цивілізованими, такими як Норвегія, де я власне її і побачив уперше. Там її збудували для опалення котеджного містечка на 300 будинків. Між іншим,  подібні котельні вони проектують під кожного замовника індивідуально, з урахуванням потреб і можливостей. Тобто норвежці, які живуть у холодному кліматі і мають найвищий у світі рівень життя гріються від котелень на соломі! При цьому в країні велике власне видобування природного газу (у світі шоста позиція за обсягами – ред.), але його норвежці продають і заробляють гроші. Тому вони так і живуть», -  розповідає Олександр Мостіпан ,  керівник групи компаній «Нива Переяславщини»

Для уникнення непорозумінь, перед встановленням, керівники компаній попередньо зустрілися з громадою і розказали про особливості котельні.  Зокрема, роз’яснили про димові гази при спалюванні соломи. Linka має конструктивні особливості і високий показник ККД, завдяки чому в ньому згорають практично всі рештки. Так викиди попелу (тверді частинки) за державними екологічними нормами в нашій країні допустимі в межах до 150 мг/м3, в Данії – до 50 мг/м3, а в цьому котлі вони не перевищують 5 мг/м3.  Для очистити викидів на ньому встановлений фільтр циклонного типу.

“Нива Переяславщини” застосовує технологію спалювання соломи – сировини з коротким відновлювальним циклом і яку вони мають на своїх полях. Це оптимальне заміщення відновлювальними джерелами енергії.

« Раніше стара котельня, що була на території комбінату, працювала на пелетах. Це привозне паливо і недешеве. За економічними показниками котельня на соломі вигідніша, ніж на пелетах, у шість разів і окупиться за три роки.  А якщо порівнювати з газовою котельнею, то вигідніше у 12 разів!», , – додає Віталій Шакель.

Котли на соломі з 2009 року компанія встановила на всіх дев’яти  свинокомплексах підприємства, яке цілком відмовилося від спалювання природного газу

Автор: Валентина БАТРАК

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!