Новини

Повернутися до переліку новин

Найбільший у світі проект із сонячної енергетики реалізують у Саудівській Аравії

Ключова країна ОПЕК зробила ставку на відновлювальну енергетику. Разом з японською фірмою Softbank вона побудує сонячні електростанції, рівні за потужністю 200 атомним реакторам.

Найбільший в світі проект в області сонячної енергетики буде реалізований не в Європі, не в Америці і навіть не в Китаї, а в Саудівській Аравії. Країна, що розбагатіла на нафті і яка відіграє ключову роль у картелі її експортерів ОПЕК, зробила, схоже, вирішальний крок на шляху до проголошеної в квітні 2016 року мети: подолати до 2030 року нафтову залежність, - пише DW.

Втілення в життя амбітної програми Vision 2030

Цей крок закріпив своїм підписом 32-річний саудівський принц Мухаммед бен Сальман Аль Сауд. Два роки тому він представив розроблену за сприяння міжнародної консалтингової компанії McKinsey програму широкомасштабної соціально-економічної модернізації своєї країни Vision 2030. І ось тепер він дав старт проекту, покликаному всього за десятиліття кардинально змінити вигляд національної електроенергетики, яка поки що заснована на нафти.

28 березня 2018 принц Сальман підписав в Нью-Йорку з японським мільярдером, засновником і главою технологічного холдингу Softbank Group Масаесі Сонома угоду про наміри, що передбачає поетапне спорудження в Саудівській Аравії сонячних електростанцій сумарною потужністю приблизно в 200 гігават. Це можна порівняти з 200 енергоблоками атомних електростанцій.

Таким чином, Саудівська Аравія вирішила, на відміну, наприклад, від Ірану і цілого ряду інших країн, що розвиваються, не робити ставку на атомну енергетику, а форсовано розвивати відновлювальну енергетику, активно використовуючи те, чим природа, поряд з нафтою, особливо щедро обдарувала це пустельне держава: сонце.

Інвестиції можуть досягти 200 мільярдів доларів

«Це великий крок для всього людства. Він сміливий і ризикований, але я сподіваюся, що ми доб'ємося успіху», - заявив принц Сальман, оцінюючи підписану угода. Вона передбачає, що ще в цьому році в імпорт і установку сонячних батарей буде вкладено близько 5 мільярдів доларів, щоб уже в 2019 році приступили до роботи дві сонячні електростанції потужністю відповідно 3 і 4,2 ​​гігават. Вони відразу ж стануть найбільшими на планеті.

З цих 5 мільярдів доларів 1 мільярд надасть створений японським мільярдером в 2016 році фонд Softbank Vision Fund, партнером якого є і принц Сальман. Фонд вже вклав гроші в проекти в США, Індії та Європі. Решта 4 мільярди забезпечить проектне фінансування.

Надалі кошти на нові інвестиції, як очікується, в значній мірі зможуть генерувати здаються в експлуатацію об'єкти. Так, частина виробленої електроенергії планується направити на експорт. Всього ж капіталовкладення в переорієнтацію Саудівської Аравії на сонячну енергетику можуть досягти до 2030 року 200 мільярдів доларів.

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!