Новини

Повернутися до переліку новин

Німеччина закриє 11 вугільних електростанцій до кінця 2020 року

До 1 січня 2021 року у Німеччині закриють 11 електростанцій на кам'яному вугіллі загальною потужністю близько 4,8 ГВт, пише Eco town з посиланням на Deutsche Welle.

1 грудня Федеральне агентство по мережах оголосило Підсумки першого раунду подачі заявок на закриття електростанцій на кам'яному вугіллі. Енергетичні компанії, які добровільно погоджуються на виведення таких підприємств з експлуатації, можуть розраховувати на виплату компенсацій згідно з законом, прийнятим у липні 2020 року. Документ передбачає припинення вугільної генерації у Німеччині у 2038 році, але не виключає дострокового завершення цього процесу.

У 2020 році попит на премії за виведення ЕС з експлуатації значно перевершив очікування і намічені обсяги. Причиною цього є, з одного боку, збитковість цілої низки німецьких вугільних електростанцій, які все частіше простоюють, не витримуючи конкуренції як з поновлюваними джерелами енергії (ВДЕ), що отримують субсидії і пріоритет в енергомережах, так і з електростанціями, що працюють на дешевому природному газі.

Одинадцять електростанцій, які відключать до кінця 2020 року, знаходяться у північно-західних регіонах ФРН, де особливо розвинена відновлювана енергетика. Цю частину країни електроенергією постачають, зокрема, потужні вітропарки на Північному морі.

З іншого боку, ажіотаж навколо подачі заявок пов’язаний з розміром премій і механізмом їх надання. За готовність відключити вже через місяць частину своїх генеруючих потужностей компанії RWE, Uniper, Vattenfall і Steag отримають в цілому 317 млн євро. З кожним новим тендером розмір премій буде знижуватися, а з 2027 року держава отримає право закривати вугільні електростанції вже без будь-яких компенсацій.

Прийнятий у цьому році закон передбачає більш високими темпами закривати електростанції, що працюють на кам'яному вугіллі, видобуток якого у ФРН припинився ще у грудні 2018 року. Після закриття останньої шахти Німеччина імпортувала кам’яне вугілля. У той же час буре вугілля продовжують видобувати відразу у декількох регіонах Німеччини, і частина з них – структурно дуже слабкі. Тому їм нададуть більше часу для згортання виробництва, щоб вони встигли створити альтернативні робочі місця.

Джерело: ecotown.com.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!