Новини

Повернутися до переліку новин

Норвезькі круїзні лайнери планують працювати на біогазі

Звучить шалено, але норвезький круїзний оператор Hurtigruten стверджує, що часи, коли кораблі виробляли велику кількість парникових газів і забруднень, скоро будуть позаду.

«Те, що інші вважають проблемою, ми розглядаємо як ресурс. Впровадивши біогаз як паливо для круїзних суден, Hurtigruten стане першою круїзною компанією, що постачає кораблі паливом, яке не містить копалин», - стверджує виконавчий директор компанії Деніел Скьельдам (Daniel Skjeldam).

Процес створення такого палива супроводжується різким і неприємним запахом. Його кінцевий продукт являє собою суміш різних газів, які утворюються, коли органічна речовина руйнується без кисню. У підсумку  переважно  залишаються метан і двоокис вуглецю, але також може міститися невелика кількість сірководню, що надає суміші запаху тухлих яєць. Цей біогаз можна очистити, а потім зріджувати, створюючи рідкий біогаз.

Це, безумовно, правильний крок, але біогаз поки не став головним джерелом відновлюваної енергії, оскільки не підходить для всіх видів паливної системи. У Hurtigruten заявили, що планують інвестувати у створення шести абсолютно нових суден, які, крім батарей і скрапленого природного газу, будуть працювати на біогазі. За словами представника компанії, перший корабель може бути готовий вже в наступному році.

Все це - частина амбітного плану Hurtigruten, 125-річної компанії, що володіє 17 круїзними суднами, щодо повного позбавлення від вуглецю до 2050 року. Заява про інвестиції з’явилася після новини про те, що капітан круїзного корабля P & O був оштрафований на 100 тисяч євро за спалювання палива, що містить сірку, та що призвело до перевищення  встановленого європейського ліміту.

Hurtigruten привертає до себе особливий інтерес частково через те, що управляє суднами як в Антарктиді, так і в Арктиці, подорожуючи у виключно чистих водах планети. Крім того, у Норвегії є мета досягти до 2026 року нульового показника викиду забруднюючих речовин в навколишнє середовище для круїзних суден, які здійснюють навігацію по місцевих фьордах.

Джерело: журнал  «Екологія підприємства» за матеріалами https://telegraf.com.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!