Новини

Повернутися до переліку новин

Очільник Житомира заявив про повний перехід міста на чисту енергетику до 2050 року

Цьогорічний Глобальний кліматичний саміт (Global Climate Action Summit), який відбувався з 12 по 14 вересня у Сан-Франциско, зібрав лідерів країн  та глобальні корпорації з усього світу для формування дієвих національних планів держав у сфері боротьби з глобальним потеплінням. На запрошення губернатора Каліфорнії та мера Сан-Франциско, саміт відвідав і міський голова Житомира –  Сергій Сухомлин.

Житомир  очолив першу п’ятірку міст на пострадянському просторі, що заявили про ціль – 100 % . Міста здійснюють перехід на чисту енергію задля зменшення використання викопного палива, і як наслідок, зменшення кількості парникового газу в атмосфері.

На Саміті, український чиновник ще раз публічно задекларував ціль Житомира повністю заявив, що підтримує принципи декларації Carbon Zero Cities та має намір підписати документ після відповідних обговорень та процедур. Мета документу задекларувати співпрацю між містами, середніми за розміром, які працюють над переходом до нульового рівня викидів вуглецю в атмосферу.

Читайте також: Львів повністю перейде на «зелену» енергетику  

Про конкретні плани та перші кроки по досягненню цілі – 100 % ВДЕ до 2050 р., Сергій Сухомлин поділився на своїй прес-конференції у Житомирі 18 вересня.

На основне питання, чому ж українські міста мають невідкладно переходити на відновлювані джерела енергії і розробляти кліматичні стратегії, Сухомлин зазначив, що існує три ключові фактори, які вимагають переходу на 100% ВДЕ у кожній громаді. По-перше, це питання екологічної безпеки та здоров’я нації, по-друге – в цьому питанні є й політична складова.
«Суверенна Україна без енергетичної незалежності не може бути до кінця незалежною» – підкреслив Сухомлин.  
Третій суттєвий аспект – це економія. Перехід на 100% ВДЕ – це можливість зменшити платіжки, або, принаймні, зменшити ріст цін на тарифи. Кількість спожитої енергії має відповідати кількості згенерованої енергії з відновлюваних джерел. Також лідер Житомира роз’яснив, що у його розумінні означає відновлювана енергія:

«Це не тільки електрична, а й теплова енергія: ТЕЦ на біомасі, робота з біогазом, переробка сміття, сонячна та вітрова енергетика. У той же час продовжимо роботу над комплексною термомодернізацією будинків житлового та бюджетного сектору, що суттєво зменшить енерговитрати», – розповідає пан Сергій.

У Житомирі  покладаються на суттєве скорочення енергетичних ресурсів, адже без раціонального споживання, забезпечити місто енергією  за рахунок сонця та вітру не вийде. Місто сумарно споживає приблизно 2,5 тис. ГВт*год. Це доволі великий об’єм. Кількість спожитої енергії можна зменшити у кілька разів завдяки економії – термомодернізації та утепленню. Сергій Сухомлин повідомив, що найближчим часом буде підписана угода з німецьким банком на реалізацію проекту з комплексної модернізації садочків та шкіл Житомира. Обсяг залучених коштів – 12,5 млн. євро.

«Ми взяли на себе зобов’язання до 2050 року перейти на 100% відновлюваних джерел енергії. Але можливо цю задачу реалізувати й раніше, якщо паралельно з впровадженням новітніх технологій розвивати процес термомодернізації і скорочення споживання енергії. Зараз місто споживає 2,5 тис ГВт·годин енергії в рік , до 2050 року маємо вийти на споживання енергії в 800-900 тис. МВт·год в рік. Це цілком реально»,  зазначив Сухомлин.
  
«Крім того, ми повинні активно розвивати альтернативну енергетику. Як ви знаєте, у місті  зараз працюють великі міжнародні організації та інвестори. Зокрема, словенська компанія вже розпочала підготовку до будівництва під Житомиром сонячної електростанції, потужністю 10,6 мВт. Найближчим часом ми будуватимемо декілька теплових електростанцій, загальною потужністю 80 мВт. Це лише початок!», – підсумував очільник міста.

Джерело: www.cityforlife.org

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!