Новини

Повернутися до переліку новин

Олена Волкова, правник/к.ю.н, помічник-консультант народного депутата Комітету екополітики ВРУ

Інтерв'ю з учасницею СПЕЦпроекту «Берегиня довкілля» Оленою Волковою, правником/к.ю.н, помічником-консультантом народного депутата Комітету екополітики ВРУ.


1. Коли і як Ви зрозуміли, що вашим призначенням є турбота про довкілля?

Я народилася у Кременчуці, промисловому місті, де найбільш актуальними є екологічні проблеми. І тому завжди дуже гостро відчувала контраст, коли приїздила до бабусі, у надзвичайно мальовничі місця, на берегах Дніпра.
Батьки також виховували в мені любов до ближнього і до природи. Мама за фахом хімік-біолог, тому вдома завжди було багато літератури про довкілля. Але саме після народження дитини я почала перейматися питаннями щодо чистого довкілля. Я займалася пошуком людей, з якими в нас може бути спільна мета. Виявилося, що Українська молодіжна кліматична асоціація (УМКА) шукає фахівця з певного напрямку. Таким чином мені пощастило познайомитися з кліматичною активісткою й екологом Інною Дацюк. Я відвідала заходи, які проводила УМКА, де познайомилася з екологічно-кліматичною спільнотою Києва й інших міст. Спілкування з ними і знайомство з кліматичним рухом «ввімкнуло» в мені екологічну активістку. А після поїздки на COP20, який відбувався у Перу, збагнула, наскільки зміни клімату можуть нести невідворотні наслідки для людства, планети, і в мене виникло бажання протистояти цим змінам. Я зрозуміла, наскільки важливим є вклад кожного з нас, так само, як і важлива командна робота, особливо коли йдеться про співпрацю багатьох людей з різних країн.

2. Що Ви вважаєте вашим найбільшим досягненням на сьогодні?

Я юрист, кандидат юридичних наук. Для мене важливою є практична реалізація моїх знань і досвіду, тому працюю у парламенті, в Екологічному комітеті, оскільки тут приймаються доленосні для країни рішення у сфері довкілля. За 7 років роботи у Верховній Раді, працювала у різних комітетах, але завжди орієнтувалася в своїй діяльності на екологічну складову, комунікувала з неурядовими громадськими організаціями і втілювала це у своїй роботі — проводила обговорення важливих для довкілля тем серед парламентарів, розробляла нормативно-правові акти, допомагала розслідуванню екологічних правопорушень, сприяла просуванню та прийняттю законів для довкілля, як помічник-консультант народного депутата. Наразі я є авторкою/співавторкою 30 законопроєктів. Прагну, щоб у нашому законодавстві були максимально втілені міжнародні стандарти щодо забезпечення права людей на чисте і безпечне довкілля та протидію змінам клімату.

3. Яке ваше найзаповітніше бажання щодо збереження довкілля?

Щоб в Україні була створена справжня Партія зелених, або Рух за захист прав людей на чисте і безпечне довкілля, який, об’єднавши свідомих людей, зміг би постати у парламенті потужною силою для прийняття «дружніх» до довкілля і клімату рішень.

4. Що Ви хотіли би побажати жінкам, які працюють у сфері еко?..

Вважаю, що запорукою успіху у будь-якій діяльності є командна робота. Важливо завжди вірити у світле майбутнє, позитивні зміни — і прагнути до цього. Тому бажаю всім нам об’єднуватися, допомагати одна одній, розширювати свідомість тих, хто «не в темі», залучати якомога більше людей до захисту прав людини на чисте і безпечне довкілля. Адже разом — ми сила!

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!