Новини

Повернутися до переліку новин

Василина Нікульнікова, голова Міжрегіонального бюро екологічного захисту

Інтерв'ю з героїнею СПЕЦпроекту «Берегиня довкілля» Василиною Нікульніковою,
головою Міжрегіонального бюро екологічного захисту
.


1. Коли і як Ви зрозуміли, що вашим призначенням є турбота про довкілля?

У 2002 році як старший слідчий прокуратури Жовтневого району міста Кривого Рогу прибула на місце події, де внаслідок порушення встановлених правил охорони надр загинув працівник гірничого підприємства, і дізналась, що на виконання норм статті 37 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» в Україні діє спеціалізована природоохоронна прокуратура. Усвідомивши, що функціонує інститут, який має реальні важелі впливу на забруднювачів Криворізького регіону: виявляє та припиняє правопорушення, розслідує злочини проти довкілля, підтримує обвинувачення та позовні заяви в суді, — вирішила стати частиною невеликого, але потужного колективу захисників екологічного права, який на той час очолювала сильна, принципова і послідовна у встановленні законності криворізький міжрайонний природоохоронний прокурор Таміла Костянтинівна Дробіцька.

Ліквідацією прокурорського нагляду за дотриманням законодавства про охорону навколишнього природного середовища припинено діяльність спеціалізованих природоохоронних прокуратур.

Тому, ґрунтуючись на звичайних правилах здорового глузду — робити те, що волію сама, і те, чиї права на безпечне для життя, здоров`я захищаю, розчинилась у громадській діяльності.

2. Що Ви вважаєте вашим найбільшим досягненням сьогодні? І до чого прагнете?

Найбільші досягнення… я на шляху до них. Але точно знаю, що дотична до консолідації експертної громадськості Кривого Рогу, вибудови міжсекторального партнерства ГРОМАДСЬКІСТЬ-БІЗНЕС-ВЛАДА (саме в такій послідовності). Знаннями в галузі охорони навколишнього природного середовища та навичками у забезпеченні принципу невідворотності відповідальності спонукала представницький орган до розробки і впровадження місцевої екологічної програми, залучення екологічних коштів до вивчення навколишнього природного середовища, впорядкування територій та об'єктів природно-заповідного фонду місцевого значення та інших територій, що підлягають особливій охороні.

До чого прагну? Аби кожен криворіжець чітко усвідомив, що без нього охорона нашого існування неможлива, як і створення умов для безпечного буття прийдешніх поколінь. А рішення влади про залучення компонентів навколишнього природного середовища у господарський обіг ґрунтувались на позиції місцевих жителів.

3. Яке ваше найзаповітніше бажання щодо збереження довкілля?

Включення до списку ЮНЕСКО унікальної місцевості в самому центрі Криворіжжя — геологічної пам`ятки «Сланцеві скелі» і зневодженої частини русла річки Саксагань, що мають цінність світового рівня та потребують комплексної охорони, у тому числі від руйнівного впливу антропогенних факторів.

Створення на цій заповідній території по вулиці Севастопольській у Саксаганському районі м. Кривого Рогу геологічного парку «Сланцеві скелі», будівництва мережі туристичних шляхів та туристичної інфраструктури, розвитку освітніх програм, організації культурних і наукових заходів з метою популяризації неживої природи, створення платформи для розвитку геоосвіти та геотуризму міждержавного та світового рівня через включення геопарку до європейської та всесвітньої мережі.

4. Що Ви хотіли би побажати жінкам, які працюють у сфері еко?

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!