Новини

Повернутися до переліку новин

Тамара Буренко, заступниця директора департаменту стратегічного розвитку Держенергоефективності

Знайомтеся, сьогодні на наші запитання відповідає героїня СПЕЦпроекту «Берегиня довкілля» — Буренко Тамара Олексіївна, заступниця директора департаменту стратегічного розвитку Держенергоефективності, відповідальна за реалізацію політики енергоефективності та адаптації до змін клімату.

Брала участь у розробці стратегічних документів, як-от: стратегія низьковуглецевого розвитку, енергетична стратегія, стратегія промислового розвитку, національний план дій з енергоефективності.

Є учасником обговорень та автором публікацій з проблем енергоефективності, зміни клімату, захисту довкілля.


1. Коли і як Ви зрозуміли, що вашим призначенням є турбота про довкілля?

Я мешкаю у мальовничому місті Ірпінь, яке донедавна було розташоване серед лісу і славилось цілющим повітрям. Але шалені темпи забудови міста призвели до того, що почали зникати цілі екосистеми, а люди дедалі частіше стали відчувати нестачу питної води.
Разом з небайдужими сусідами ми почали відстоювати збереження місцевої вуличної криниці та природних парків з озерами, об’єднуватись громадами, щоб спільно дбати про довкілля. Сьогодні маємо відреставровану криничку з цілющою водою й облаштовану територію, куди містяни приходять за водою і просто відпочити на природі.
Крім того, останні 9 років моя робота пов’язана з комунальними та промисловими підприємствами та з енергоефективністю й розробкою державних механізмів, покликаних стимулювати підприємства до захисту довкілля.
Так, моя громадська діяльність посилилась професійною, а постійне спілкування з однодумцями надає мені впевненості в тім, що займаюсь своєю справою.

2. Що Ви вважаєте вашим найбільшим досягненням сьогодні? До чого прагнете?

Найбільше досягнення для мене — коли ідеї моєї команди починають змінювати людську свідомість. Так сталося з ідеєю реформування податку на СО2. Ми запропонували збільшити ставку, перенести базу оподаткування з викидів СО2 підприємств на все викопне паливо та акумулювати кошти в окремому фонді держбюджету з використанням на енергоефективні проєкти. Якщо 3 роки тому у професійних колах відбувалося категоричне несприйняття цієї ідеї, то вже зараз вона не викликає спротиву і сприймається як необхідність, причому перший крок — підвищення ставки податку — вже реалізовано.
Наразі ця ідея має неабияку підтримку, тому є всі шанси реалізувати усі запропоновані кроки. А життя щоденно приносить нові виклики, тому потрібно братись за інші проекти зі стимулювання енергоефективних та екологічних проєктів, щоб реалізувати амбітні цілі Паризької угоди та Green Deal.

3. Яке ваше найзаповітніше бажання щодо збереження довкілля?

Дуже хочу, щоб питання захисту довкілля були не тільки предметом дискусій у експертному середовищі, але й стали зрозумілі кожному мешканцю України; щоб питання роздільного збору відходів, збереження біорізноманіття, лісів, були повсякденною роботою кожного мешканця України. А всі ми жили у злагоді з природою.

4. Що Ви хотіли би побажати жінкам, які працюють у сфері еко?..
Вірити у свої сили, шукати однодумців і разом наполегливо працювати над досягненням мети. Люди, що дбають про довкілля, працюють на майбутній сталий розвиток людства в гармонії з природою. Тож не забуваймо, що ми приречені на успіх!

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!