Новини

Повернутися до переліку новин

Ольга Семків, Environmental Protection Manager Directorate of Sustainable Development DTEK

Інтерв'ю з героїнею СПЕЦпроекту «Берегиня довкілля» Ольгою Семків, Environmental Protection Manager Directorate of Sustainable Development DTEK.


1. Коли і як Ви зрозуміли, що вашим призначенням є турбота про довкілля?
У 2001 році! Така чітка дата, тому що саме тоді обирала між двома навчальними програмами — «екологією» та «біологією» — на природничому факультеті Національного університету «Києво-Могилянська Академія». Обрала екологію з цілком суб’єктивних причин: надихали викладачі Могилянки своїми знаннями та широтою мислення, вражали активісти енергією та палким ставленням до охорони довкілля, приголомшував масштаб проблематики та фундаментальна інтеграція екологічних питань у низку дисциплін/сфер — економіку, право, міжнародні відносини тощо. Все це і привело мене в охорону навколишнього природного середовища.

2. Що Ви вважаєте вашим найбільшим досягненням сьогодні? І до чого прагнете?
Моя робота тривалий час пов’язана з аналізом та стратегічним плануванням. Тому одне з найбільших досягнень за останні декілька років — це стратегічні документи, що регламентують екодіяльність та встановлюють амбітну планку в сфері охорони довкілля. Наприклад, я мала можливість долучитися до розробки Концепції реалізації державної політики в сфері промислового забруднення разом з експертною командою підтримки реформ при Мінекоенерго. Концепція визначає основні напрямки та строки реформування дозвільної системи в сфері охорони довкілля та має на меті запобігання, зменшення і контроль промислового забруднення. Концепцію схвалено Кабінетом Міністрів України у травні 2019 року.
Після цього я повернулася в приватний сектор на практиці впроваджувати концепцію. Ще одна професійна команда — команда Дирекції зі сталого розвитку ДТЕК, частиною якої я є зараз, розробила нову довгострокову стратегію розвитку компанії до 2030 року, яка базується на Цілях сталого розвитку ООН та відповідає принципам ESG (Environmental, Social and corporate Governance). Для мене є важливою робота в компанії, яка діє в інтересах України, адже відповідальність за майбутнє країни та навколишнього природного середовища покладена не тільки на державу чи уряд, а й на кожного з нас.

3. А якою є ваша особиста мета і людства загалом?
Мета — це шукати і спробувати знайти «правильний» баланс між трьома компонентами сталого розвитку: економічною, соціальною та екологічною. Адже, як стверджує президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляйен: «no person and no place is left behind», або «жодна людина і жодна територія не буде залишена наодинці» із соціальними та економічними викликами в процесі впровадження амбітного Зеленого курсу (Green Deal) Європейського Союзу на мінімізацію негативного впливу на довкілля. Я впевнена, що Україна теж має орієнтуватися на цей заклик та робити свій внесок в досягнення загальноєвропейських цілей з декарбонізації економіки. На цьому шляху бізнес має стати надійним партером для держави. Наприклад, ДТЕК інвестує в чисту і доступну енергію, в інновації та нові технології, тож маю шанс долучитися до створення історії компанії, що є взірцем відповідального ведення бізнесу.

4. Що Ви хотіли би побажати жінкам, які працюють у сфері еко?
Хочу побажати всім — і експерткам, і експертам. Розвивайтеся і розвивайте простір навколо себе, змінюйтеся на краще і змінюйте своїм прикладом навколишній світ, не зупиняйтеся! Viam supervadet vadens!

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!