Новини

Повернутися до переліку новин

Про нормативно-правову базу екологічного оподаткування в Україні

1. Податковий кодекс

ПОДАТКОВИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ. Розділ VII

У Податковому кодексі України визначено сутність екологічного податку та основних його характеристик, а саме:

  • платники податку;
  • об’єкт та база оподаткування;
  • ставки податку;
  • порядок обчислення податку;
  • порядок подання податкової звітності та сплати податку.

2. Бюджетний кодекс

БЮДЖЕТНИЙ  КОДЕКС  УКРАЇНИ

Розподіл коштів від екологічного податку між бюджетами визначається Бюджетним кодексом України.

3. Постанова КМУ № 1147

ПОСТАНОВА КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ № 1147 від 17.09.1996 «Про затвердження переліку видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів»

У Постанові КМУ №1147 визначено перелік природоохоронних заходів, на які спрямовуються, відповідно до чинного законодавства, кошти екологічних фондів виключно за цільовим призначенням.

4. Наказ ДЕРЖКОМСТАТ № 494

НАКАЗ ДЕРЖАВНОГО КОМІТЕТУ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ № 494 від 24.10.2006 «Про затвердження інструкцій щодо заповнення форм державних статистичних спостережень з охорони навколишнього природного середовища»

У Наказі Держкомстат №494 затверджена «Інструкція щодо заповнення форми державного статистичного спостереження N 1-екологічні витрати «Звіт про витрати на охорону навколишнього природного середовища та екологічні платежі»

5. Наказ МІНЕКОЛОГІЇ № 194

НАКАЗ МІНІСТЕРСТВА ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ УКРАЇНИ № 194 від 12.06.2015 «Про затвердження Порядку планування та фінансування природоохоронних заходів»

Цей Порядок визначає процедуру планування та фінансування природоохоронних заходів за відповідною бюджетною програмою за рахунок бюджетних коштів та контролю за їх використанням

6. Щодо штрафів

1. ЗАКОН УКРАЇНИ від 25.06.1991р. № 1264-XII «Про охорону навколишнього природного середовища».

Відповідно до ст. 3 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» одним з основних принципів охорони навколишнього природного середовища є компенсація шкоди, заподіяної порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

Відповідно до ст. 69 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, підлягає компенсації в повному обсязі.

Відповідно до ст. 20 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» до компетенції центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику зі здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів, у сфері охорони навколишнього природного середовища належить складання протоколів про адміністративні правопорушення та розгляд справ про адміністративні правопорушення, накладення адміністративних стягнень у випадках, передбачених законом.

2. НАКАЗ МІНІСТЕРСТВА ЕНЕРГЕТИКИ ТА ЗАХИСТУ ДОВКІЛЛЯ УКРАЇНИ №277 від 28.04.2020 «Про затвердження Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, які заподіяні державі в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря».

Затверджує Методику розрахунку розмірів відшкодування збитків, які заподіяні державі в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

3. НАКАЗ МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА ТА ЯДЕРНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ №171 від 27.10.1997 «Про затвердження Методики визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства».

Затверджує Методику визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства.

4. НАКАЗ МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА УКРАЇНИ №389 від 20.07.2009 «Про затвердження Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів».
затверджує Методику розрахунку розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!