Новини

Повернутися до переліку новин

Приклади успішних заходів світового екологічного оподаткування

Багато установ, включаючи Організацію економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) та Європейську комісію, останніми роками закликають уряди перекласти податковий тягар із праці на забруднювачів.

Від забруднення пластиком до якості повітря та зміни клімату, екоподатки можуть стримувати поведінку, яка завдає шкоди навколишньому середовищу та людям. У той же час вони можуть дозволити урядам зменшити податки на інші сфери, зокрема на робочу силу, яка важко лягає на плечі всіх громадян.

Оскільки багато країн зараз замислюються про розширення екологічного оподаткування, деякі з найбільш знакових історій успіху в Європі:

  1. У 1992 р. уряд Швеції запровадив податок на азот (NOx) - потужний забруднювач, пов’язаний з кислотними дощами та проблемами дихання, - що допомогло зменшити викиди NOx на 30-40%.

  • Податок застосовувався до енергії, виробленої для опалення приміщень, виробництва електроенергії та промислових процесів, з метою стримування закислення грунту, що підриває виробництво сільськогосподарських культур та пасовищ.
  • Спочатку податкова ставка була встановлена на рівні 40 крон / кг NOx, що виділяється для всіх видів палива, і була збільшена до 50 шведських крон / кг у 2008 році (приблизно 5 євро на той час).
  • Дохід був використаний для відшкодування податків заводам, які викидають низькі обсяги NOx, з метою стимулювання енергоефективності та зменшення потенційно негативного впливу на конкурентоспроможність.
  • Це змусило багато компаній застосувати заходи щодо скорочення викидів до введення податку.

   

  2. У 2002 році Ірландія запровадила збір поліетиленових пакетів у розмірі 0,15 євро на місці продажу, який збільшився до 0,22 євро в 2007 році.

  •  Метою було зменшити споживання та негативний вплив сміття з поліетиленових пакетів на ландшафт.
  • Як результат, викинуті поліетиленові пакети впали з 5% загального забруднення сміття в 2001 році до 0,13% у 2015 році.
  • Збір дав 200 млн. євро за 12-річний період. Дохід був використаний для фінансування екологічних проектів по всій країні.
  • Збір з ірландських поліетиленових пакетів вважається одним із найбільш успішних та добре сприйнятих екологічних заходів, коли-небудь запроваджених.

  3. Фінляндія створила одну з найбільш успішних систем у Європі для зменшення забруднення упаковки.

  • Уряд вперше запровадив систему повернення депозитів за упаковку напоїв у 1950 році. Зараз ця схема збирає одноразові, а також скляні та пластикові (ПЕТ) пляшки.
  • З урахуванням суми депозиту від 0,10 до 0,40 євро за контейнер, коефіцієнт повернення упаковки для одноразового використання досяг максимуму 95% у 2015 році.
  • Це було пов'язано з тісною співпрацею між урядом, громадянським суспільством, роздрібними торговцями та виробництвом напоїв.
  • Після запровадження податку на упаковку напоїв у 1994 році уряд також запропонував стимулювати виробників та імпортерів брати участь у системі повернення депозитів.

   4. Зменшення запасів лосося в Ірландії призвело до того, що уряд подвоїв ціну існуючих ліцензій на рекреаційний та комерційний риболовлю лосося в 2007 році.

  • Схема ліцензії допомогла послабити риболовецький тиск на запаси лосося, тоді як дохід використовувався для фінансування проектів, що стосуються збереження та відновлення середовища існування.
  • Фінансування таких проектів забезпечило певні покращення, такі як стабілізація запасів лосося. Але найголовніше це сприяло покращенню стану берегів річок та відновленню прибережних зон, приносячи ширші екологічні переваги.

     5. У липні 2008 року канадська провінція Британська Колумбія розпочала першу в Північній Америці реформу податкового податку на вуглець, нейтральну до доходів. Податок, який застосовувався до всіх       джерел згоряння всіх викопних видів палива, був введений у розмірі 10 канадських доларів за тонну СО2, з щорічним збільшенням на 5 канадських доларів за тонну СО2 до тих пір, поки податок не досяг 30           канадських доларів за тонну СО2 у 2012 році. Податкові надходження були повністю перероблені завдяки поєднанню знижень податку на прибуток підприємств.

  • Податок викликав спротив громадськості, коли він був вперше встановлений. Однак через п'ять років підтримка громадськості пожвавилася. Академічні дослідження показали, що податок спричинив чітке скорочення викидів парникових газів без значної шкоди для економіки.

     6. Корея запровадила систему плати за побутові відходи на основі обсягу: плата за відходи пропорційна кількості невідпрацьованих відходів, які люди викидають. Система, прийнята в 1995 р., а з 2010 р. це стосується і харчових відходів. Ця система, пов’язана з безкоштовним роздільним збором відходів, що підлягають вторинній переробці, сприяла зменшенню кількості відходів, що підлягають остаточній утилізації.

Треба зазначити, що попри здобутки у сфері екологічного оподаткування у європейських країнах та розвинених країнах світу, не виключені випадки недоцільних змін у цій сфері, неврахування ризиків та отримання негативних наслідків. Так, було введено додатково авіаційний податок у Нідерландах, що призвело до збільшення ціни послуг авіаперевезення (до 45 євро для одного пасажира) та, відповідно, зниження попиту на ці послуги з авіаперевезення. Цей податок було скасовано через рік після введення.

Більше про екологічні фінанси – в Звіті про екологічні фінанси, розробленому експертами ПАЕУ та ЦЕРН https://ecolog-ua.com/news/ekspertamy-profesiynoyi-asociaciyi-ekologiv-ukrayiny-paeu-komandoyu-cern-vpershe-rozrobleno-0

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!