Новини

Повернутися до переліку новин

Про новостворену Спеціалізовану екологічну прокуратуру

ГЕНЕРАЛЬНИЙ ПРОКУРОР ІРИНА ВЕНЕДІКТОВА ПРОВЕЛА 17 червня СЕКТОРАЛЬНУ ЗУСТРІЧ ІЗ ПРЕДСТАВНИКАМИ ГРОМАДСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ У СФЕРІ ЗАХИСТУ ДОВКІЛЛЯ, до якої було запрошено і Професійну асоціацію екологів України (ред. ПАЕу- профспілка фахівців, що працюють задля екотрансформаціі всіх галузей і регіонів).

Участь у заході також взяли заступник Генерального прокурора Максим Якубовський, керівник Спеціалізованої екологічної прокуратури Олексій Мельник, представники Ради Європи та Європейського суду з прав людини. «Проблеми екології – один з найбільших викликів для України нарівні з війною та корупцією. Ситуація катастрофічна, ми не маємо на кого перекладати цю відповідальність, необхідно діяти негайно заради майбутнього наших дітей.

Саме тому ми створили та розвиваємо Спеціалізовану екологічну прокуратуру, яка в рамках повноважень опікується протидією злочинам проти довкілля. Це перша секторальна зустріч і я маю надію, що ми закладемо вектори та перспективи нашої плідної співпраці з громадськістю», – наголосила Генеральний прокурор.

Говорячи про роботу Спеціалізованої екологічної прокуратури, Генпрокурор підкреслила: «Ми дуже зважено підійшли до створення цієї прокуратури – процес підготовки тривав рік. Це показник того, що ми хочемо працювати щиро, чесно та, що найважливіше, системно».

Вона також додала, що перед початком роботи усі співробітники спеціалізованої прокуратури пройшли фахове навчання і, за підтримки громадських організацій, готові постійно підвищувати рівень своєї кваліфікації. «Захист екології – пріоритет не лише Офісу Генерального прокурора, але й держави. Я і як член РНБО, і як Генеральний прокурор готова робити все, що від мене залежить. А громадянське суспільство – наш основний запобіжник і мотиватор», – резюмувала Ірина Венедіктова.

Людмила Циганок, президент ПАЕУ, у своєму виступі зазначила:

«Останні рішення РНБО, звернення Президента звертають посилену увагу на екологічну безпеку країни.

Дійсно, сьогодні екологічний стан країни - не лише загроза для мешканців нашої країни, а й блокування інвестицій та економічного розвитку.

В наших реаліях факт порушення - це кульмінація і наслідок загального стану державної екологічної політики, системи відносин і тієї системи координат, яку створила держава на рівні місцевих дозвільних, контролюючих органів за кілька десятиліть!

Закликала в своєму виступі до максимальної взаємодії всіх сторін і балансу відповідальності! 
І представників контролюючого органу, і органів місцевого самоврядування, і бізнесу!

Ми не відкриваємо Америку, причини екологічної кризи всім відомі, вони вказані у різних концептуальних документах та стратегіях, в ЗУ «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року».

Лише їх акцентувала:

✅ Корумпованість дозвільних органів, територіальних департаментів екології та природних ресурсів.

Кожне призначення голови обласної державної адміністрації супроводжується зміною керівника департаменту та керівників відділів, що прямо суперечить принципам ЗУ «Про державну службу» і є яскравим прикладом:

  • поки ще Україна не правова держава
  • будь-який закон, який не виконується, залишається декларацією
  • норми законодавства переводяться в ручний режим та підводяться під корупційні схеми.

✅ Корумпованість, безкарність контролюючого органу.

Щодо сьогоднішнього стану ДЕІ, адвокатуючи проект 3091, всі давно висловилися, але в такій редакції, як зараз 3091 не виправить ситуацію, оскільки не містить саме запобіжників відповідальності посадових осіб контролюючого органу.

✅ Блокування імлементації природоохоронних Директив.

✅ Необхідне чітке визначення термінів, існування запобіжників;
неоднозначні трактування, «подзьобаність» законів лише призводять до поглиблення кризи і до маніпуляцій

✅ Не залишила поза увагою проблему збільшення фактів екорейдерства (екотажу, екорекету), коли діяльність лише на стадії інвестиційного проекту без будь-якого використання ресурсів  і впливу на них блокується кишеньковими ГО і ОМС і призводить до поглиблення кризи довіри до діяльності природоохоронних ГО, державних органів влади та суб’єктів господарювання як наслідок!

Від Professional Association of Ecologists of Ukraine надала пропозиції (список невичерпний) щодо:

1. Питань Екологічного контролю. При цьому це і проект, ініційований #ПАЕУ (нижче) і постатейні зауваження до 3091, без яких цей текст в зал ВРУ вносити нелогічно!

Як більш ефективне рішення ПАЕУ пропонує створити інтегрований орган екоконтролю

2. Створення екологічної служби на підприємствах. 

Оскільки відсутність належного впровадження екосистемного підходу в галузеву політику та удосконалення системи інтегрованого екологічного управління відбувається не лише на рівні держави, а й на локальному рівні.Тому ПАЕУ запропоновано Проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» щодо створення служби з охорони довкілля» саме як інституційного механізму!

Окремою проблемою природоохоронної сфери є відсутність кваліфікованих кадрів, добір на профільних вузькоспеціалізованих посадах. Навіть наразі контролюючим та дозвільним органам (в тому числі центральним) надано надзвичайно широкі повноваження, які в майбутньому планується розширювати.Дуже часто від рішення чиновника залежить здоров’я та добробут тисяч людей, які працюють на підприємстві чи проживають в тій чи іншій місцевості. При цьому, ключову посаду може обіймати людина, яка не має профільної освіти, не кажучи вже про її підвищення.

Як приклад, під час процедури з ОВД уповноважений орган наділений повноваженнями пропонувати інвестору альтернативні варіанти провадження господарської діяльності, у випадку, якщо вони є більш екологічно обґрунтованими. 

Проте за два з половиною роки дії даної норми, жодного випадку таких пропозицій в Україні нам невідомо. 

Натомість відомі випадки, коли закордонний інвестор з мільйонними інвестиціями, сучасним сертифікованим закордонним обладнанням проходив дозвільні процедури двічі – нічого не змінивши по суті своєї діяльності. 

Відмова у видачі дозвільного документа надавалася з формальних причин.Персональна відповідальність за прийняті рішення такого керівника  – питання риторичне.

Але Україна, як держава, відповідає падінням економіки, розростанням корупції, безвідповідальністю, екологічним нігілізмом, та головне - здоров’ям, достатком населення і його відтоком закордон!»

Прес-служба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!