Новини

Повернутися до переліку новин

ПОСИЛЕННЯ ДИСБАЛАНСУ У ФУНКЦІЇ КОНТРОЛЮ

Внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення у зв’язку із прийняттям Закону України «Про державний екологічний контроль»: ПОСИЛЕННЯ ДИСБАЛАНСУ У ФУНКЦІЇ КОНТРОЛЮ 

Не дивлячись на значну кількість концептуальних документів, реформа екологічного контролю, передбачена Концепцією реформування системи державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, яка передбачає створення нового центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення державного екологічного контролю, а також запроваджує новий порядок здійснення державного екологічного контролю, не реалізована.

Наразі ми маємо досить дискусійний доопрацьований проект Закону про державний екологічний контроль (реєстр. №3091).

Одним із питань дискусії є відсутність механізмів та запобіжників для подолання корупційних ризиків здійснення державного екологічного контролю.

З метою мінімізації ризиків перевищення службових повноважень і вчинення правопорушень посадовими особами контролюючого органу, передбачити механізми запобігання неправомірно адміністративного тиску на бізнес як громадськими організаціями, так і бізнес спільнотою пропонувалося передбачити відповідальність посадових осіб контролюючого органу. 

Аналогічну позицію підтримує і Державна регуляторна служба

За відсутності будь-яких аргументів упущення механізмів відповідальності, не приймаючи пропозиції щодо запобігання прогнозним перегибам зі сторони контролюючого органу, суб’єктами законодавчої ініціативи запропоновано Проект Закону України про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення у зв’язку із прийняттям Закону України «Про державний екологічний контроль» (реєстр. №5414)

Крім приведення у відповідність норм КУпАП в частині назви центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення державного екологічного контролю, проектом запропоновані зміни до ст. 188-5 та передбачено статтю Стаття 172-9-3. «Порушення законодавства у сфері  здійснення державного екологічного контролю».

Зокрема:

1. Порушення вимог Закону України «Про державний екологічний контроль» під час здійснення заходів державного екологічного контролю, а саме:

  • Не внесення або внесення недостовірних відомостей чи відомостей не в повному обсязі щодо заходів державного екологічного  контролю до інформаційно-телекомунікаційної системи заходів державного екологічного контролю;
  • безпідставне накладення  адміністративно-господарських санкцій у виді штрафу - тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб органу державного екологічного контролю  від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Тобто, передбачається, що посадові особи нестимуть відповідальність лише за ДВІ дії:

-    дії щодо внесення відомостей до інформаційно-телекомунікаційної системи заходів державного екологічного контролю
-    безпідставне накладення  адміністративно-господарських санкцій у виді штрафу.

Водночас, дії щодо:
-    безпідставного здійснення планових, позапланових заходів, порушення порядку їх здійснення, строків, періодичності;
-    безпідставного винесення припису,
-    безпідставного складення протоколу про адміністративне правопорушення;
-    безпідставного складання вимог, приписів, постанов у справах про адміністративні правопорушення, претензії щодо відшкодування збитків (шкоди) заподіяних державі внаслідок порушення вимог природоохоронного законодавства та позовів, -
застосування заходів відповідальності НЕ ПЕРЕДБАЧАЮТЬ.

Було б логічно, якби суб’єкт законодавчої ініціативи, прагнучи сформувати прозору і дієву систему контролю, закладав би до неї важелі і систему стримувань і противаг, у т.ч. і в частині відповідальності кожного учасника процесу. 

Але, текст даного проекту ясно констатує, у законодавця інша мета. І на жаль, це не безпечне довкілля…

2. Запропонований розмір санкції посадової особи контролюючого органу, передбачений ч.1 ст. 172- 9-3 по відношенню до санкції посадової особи підприємства, установи чи організації незалежно від форми власності, фізичних осіб – підприємців, передбаченої ч. 1 ст. 188-5, також викликає питання. 

Запропонований мінімальний розмір санкції посадової особи контролюючого органу, передбачений ч.1 ст. 172- 9-3 Запропонований мінімальний розмір санкції посадової особи підприємства, установи чи організації незалежно від форми власності, фізичних осіб – підприємців, передбаченої ч. 1 ст. 188-5
3 400 грн 17 000 грн

При цьому, за своїм статусом посадова особа контролюючого органу є НЕЗАЛЕЖНИМ ПРОЦЕСУАЛЬНИМ СУБ’ЄКТОМ, який самостійно одноособово здійснює оцінку підконтрольного суб’єкта, складає припис та контролює його виконання, здійснює інші дії, а відповідальна посадова особа підприємства – ПІДПОРЯДКОВАНА особа керівнику підприємства, не наділена управлінсько-господарськими функціями та повноваженнями.

Не зрозуміло, як взагалі вказана сума відноситься з прожитковим мінімумом, який для працездатних осіб 2021 складає  2 270 грн. та перевищує його більше, ніж у 7 разів.
За вказаних умов даний проект ще більше посилює корупційні ризики, дисбаланс у відносинах контролюючого органу та підконтрольних суб’єктів, створює середовище свавілля та безкарності і НЕ ВИРІШУЄ ОСНОВНУ МЕТУ – ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ КРАЇНИ.
ПАЕУ, розділяючи необхідність реформування системи контролю, прагне, шоб довкілля нашої країни було безпечним, вважає, що дієве реформування без запобіжних заходів та дзеркальної відповідальності кожного учасника відносин не можливе» - зазначає президент Професійної Асоціації екологів України Людмила Циганок

Прес-служба ПАЕУ

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!