Новини

Повернутися до переліку новин

Простой способ превращения углекислого газа в кислород и углерод

Поряд з інформацією про новий виток пандемії COVID-19 зі штампом дельта, практично щодня повідомляють новини про глобальну екологічну катастрофу у зв'язку з викидами вуглекислого газу в атмосферу при спалюванні викопного палива промисловістю та на транспорті. Якщо з транспортом є чіткий напрямок – заміна автомобілів з ДВС на електромобілі та водневі автомобілі і це вже зараз реалізується, то з викидами від теплових електростанцій та промислових підприємств, крім фільтрів-обмежувачів поки що нічого не вигадано.

Про одну із спроб австралійських учених, які розробили простий спосіб звільнення атмосфери від вуглекислого газу далі, у матеріалі.

Забруднення атмосфери внаслідок роботи двигунів внутрішнього згоряння та промислових установок колосальне. Але чи можна змусити двигуни замість вуглекислого газу викидати чистий кисень в атмосферу? Звучить як фантастика. Але, схоже, вчені зуміли це реалізувати. Команда з Австралії представила установку для простого та ефективного перетворення CO2 на кисень та твердий вуглець.

Команда з Університету Нового Південного Уельсу у складі вчених із кількох університетів Австралії та США, знайшли спосіб ефективного перетворення вуглекислого газу на кисень та твердий вуглець.

ЯК ПРАЦЮЄ ЗАПРОПОНОВАНИЙ ВЧЕНИМИ СПОСІБ

В основі дослідної установки об'ємом два літри лежать фізико-хімічні явища, пов'язані з пропусканням вуглекислого газу через галій. Це так званий рідкий метал, який починає плавитися за температури, близької до 30°C.

Крім галію в рідкій формі та галію у вигляді наночастинок до суміші додаються срібні стрижні нанометрових розмірів. В процесі роботи суміш інтенсивно перемішується, що викликає трибоелектрохімічні реакції, коли речовини в рідкому стані починають завдяки силі тертя активніше взаємодіяти з поверхнями твердих наповнювачів.

Рідкий галій перетворює вуглекислий газ на кисень та твердий вуглець / Фото Tang

У статті в журналі Advanced Materials, в якій викладено важливі етапи дослідження, вчені повідомили, що компактна установка місяць без зміни характеристик перетворювала 100 мілілітрів CO2 щохвилини.

На перетворення тонни вуглекислого газу на чистий кисень і твердий вуглець було витрачено 230 кВт. год електрики, що коштує 100 доларів. Ефективність перетворення сягнула 92%. Вуглець, до речі, утворюється у суміші у вигляді пластівців і просто спливає на поверхню, де його дуже легко збирати.

Вчені вважають, що такими установками з перетворення вуглекислого газу на кисень і вуглець можна обладнати кожен автомобіль з ДВС і кожну електростанцію на викопному паливі, і тоді якість повітря зміниться вже через один день. Для комерціалізації технології негайно створили компанію, тому залишається тільки чекати від неї новин.

Джерело: savenergy.info

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!