Новини

Повернутися до переліку новин

Школяр із Волині розробив сонячний колектор, у 12 разів дешевший ніж на заводі

Одинадцятикласник із волинського села Привітне Олександр Марчук розробив модель сонячного колектора, яка не поступається заводським зразкам, але є у кілька разів дешевшою.

Про це пише Район.Локачі.

На початку року навчального року хлопець в районному Будинку школяра почав працювати над своїм проектом «Сонячний колектор». У цьому йому допомагав наставник – Юрій Купріюк. Спочатку проект відправили до Луцька, де він зайняв перше місце, наступна сходинка – Київ, захист Всеукраїнського рівня.

У Києві Олександр захищав свій проект в еколого-натуралістичному центрі у секторі «енергозбереження». Окрім нього, там було ще вісім команд.

«Для мене це перший захист такого масштабу. Хвилювався, але недовго. Я був першим, хто захищався у цьому секторі», - зазначив він.

«Мета мого проекту така: за максимально доступні, недорогі підручні матеріали сконструювати модель сонячного колектора, яка нічим не поступається заводській моделі, але є у декілька разів дешевшою», - розповів юнак.

Якщо заводська модель вартує 1600 доларів ( приблизно 42 тисячі гривень), то модель Олександра – 3500 гривень. А це у 12 разів дешевше. Водночас продуктивністю вона не поступається. Колектор розроблений для економії електроенергії.

«Наприклад, шість-сім місяців в рік, коли сонце гріє найкраще, можна нагрівати воду для побутових потреб. Це тільки один із варіантів використання», - каже юний винахідник.

Сонячні колектори застосовують для опалення промислових і побутових приміщень, гарячого водопостачання виробничих процесів, побутових потреб.

Цей проект приніс Олександру друге місце на Всеукраїнському етапі конкурсу винахідників і раціоналізаторів.

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!