Новини

Повернутися до переліку новин

Швеція повністю переходить на відновлювані джерела енергії

Шведське енергетичне агентство Energimyndigheten опублікувало доповідь, що містить сценарії повної декарбонізації енергетичного сектора, при реалізації яких частка ВДЕ у виробництві електроенергії досягне 100 % до 2040 року. Така політична мета поставлена у Швеції кілька років тому.

Можливість енергосистеми, що працює на основі виключно відновлюваних джерел енергії, не піддається сумніву. Агентство намагається визначити оптимальну майбутню структуру генерації.
У доповіді міститься три основні та два додаткові сценарії, які всебічно проаналізовані.

Три основні сценарії представлені на графіку (рисунок), на якому вони порівнюються з нинішнім станом (2017 р.). У всіх сценаріях важливу роль грає гідроенергетика, яка виробляє однакові обсяги електроенергії (приблизно 70 ТВт∙год). Відрізняються сценарії, головним чином, ступенем розвитку сонячної енергетики та комбінованої генерації.


Рисунок

Вітрова енергетика в усіх сценаріях грає ключову роль, а в «вітровому сценарії» забезпечує більше половини вироблення електроенергії в країні. Швеція має високий вітровий потенціал, а сьогоднішня встановлена потужність її вітроенергетики перевищує 7 ГВт.

За оцінкою агентства Energimyndigheten, виробництво електроенергії у Швеції виросте до 160 ТВт∙год на рік, при цьому, за всіма сценаріями, країна буде експортувати приблизно 20 ТВт∙год на рік (горизонтальні рисочки в шпальтах графіка на рисунку позначають рівень споживання електроенергії в країні).

Сьогодні в Швеції важливу роль відіграє атомна енергетика. До 2040 року її вироблення скоротиться до нуля.

Майбутній внесок сонячної енергетики коливається від 5 ТВт∙год до 25 ТВт∙год залежно від сценарію. У найамбітнішому з них її потужність повинна вирости до 20 ГВт. У такому випадку країну чекатиме справжня сонячна революція.

За підрахунками Engergimyndigheten, Швеція нині має 23 Вт сонячних потужностей на душу населення, набагато менше, ніж, скажімо, Німеччина з її 500 Вт на людину. Слід зазначити, що 20 ГВт означатимуть 2,5 кВт сонячної енергії на кожного шведа — рекордний за нинішніми світовими мірками показник. Втім, навіть скромний сонячний сценарій (5 ТВт∙год на рік), розглянутий агентством, зажадає значного зростання шведського ринку фотоелектричних систем.

У доповіді підкреслюється важливість розвитку малої розподіленої сонячної генерації. Також розглядається введення норм, які передбачають інтеграцію сонячних систем в усі нові будівлі. За розрахунками Engergimyndigheten, таким шляхом можна задовольнити до 30 % сонячних амбіцій країни.

У сценарії розвитку комбінованої (тепло- та електроенергія) генерації, її вироблення збільшується з нинішніх приблизно 15 ТВт∙год виробництва електроенергії в рік до 35 ТВт∙год на рік, що відповідає приблизно 20 % річного виробництва електроенергії в країні. Передбачається, що когенерація загалом реалізується на біопаливі, щоб забезпечити 100-відсоткову поновлювану електроенергетичну систему.

У зв'язку з глибокими змінами в структурі енергетики принципи діяльності енергетичного ринку будуть дещо модифіковані, в системі підвищиться роль інструментів/технологій гнучкості.

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» за матеріалами BUILDING TECH

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!