Новини

Повернутися до переліку новин

Стан енергоефективності промисловості в США

Існує потенціал для підвищення енергоефективності у всіх секторах, починаючи від підвищення ефективності техніки та транспортних засобів і закінчуючи встановленням більш суворих стандартів енергетичних показників для будівель, включаючи ті, що належать державному сектору. Економія енергії зазвичай є вигіднішою, ніж виробництво енергії, і це може поєднуватися з додатковим економічним зростанням, створенням робочих місць та охороною навколишнього середовища.

Політика енергоефективності спрямовується федеральними, штатними та місцевими органами влади в Сполучених Штатах, і в деяких випадках перекриваються між собою. Важливо, що енергоефективність користується значним ступенем двосторонньої підтримки, заснованої на перевагах щодо зменшення викидів, зниження рахунків за енергію та підвищення енергетичної безпеки. На федеральному рівні політика енергоефективності в основному здійснюється Міністерством енергетики (DOE) та

Агентством з охорони навколишнього середовища (EPA). Політика та нормативні акти щодо енергоефективності здійснюються за допомогою поєднання обов’язкових та добровільних стандартів, а також податкових пільг, технічної допомоги та підтримки досліджень та розробок (НДДКР).

У 2013 році президент США встановив ціль щодо підвищення енергоефективності (оберненої до енергоємності) удвічі між 2010 і 2030 роками. Пізніше ця ціль була підтримана стратегічною дорожньою картою, опублікованою Міністерством оборони України в 2015 році.

Починаючи з 2015 року, глобальне покращення енергоефективності, що вимірюється інтенсивністю первинної енергії, зменшується. Внаслідок кризи Covid-19 та продовження низьких цін на енергоносії в 2020 році енергоємність покращилася лише близько на 0,8%, тобто приблизно вдвічі менше на 2019 рік (1,6 %) та 2018 рік (1,5 %). Це значно нижче рівня, необхідного для досягнення глобальних цілей щодо клімату та стійкості. Це особливо турбує, оскільки енергоефективність забезпечує понад 40 % скорочення викидів парникових газів, пов’язаних з енергетикою, протягом наступних 20 років за сценарієм сталого розвитку IEA, який показує, як поставити світ на шлях досягнення міжнародних кліматичних та енергетичних цілей повністю.

Сучасні умови свідчать про те, що промисловість, ймовірно, стане більш енергоємною, оскільки більш висока частка обробної промисловості затребувана енергоємними галузями, які працюють на вищому рівні. Наприклад, США виробництво автомобілів – менш енергоємний виробничий процес – було на 30 % нижчим порівняно з аналогічним періодом минулого року в першій половині 2020 року, тоді як виробництво основних металів – високоенергоємний сектор – приблизно на 15 % нижче.

Невизначеність щодо майбутніх доходів, ймовірно, змусить підприємства переорієнтувати інвестиції, а витрати на заходи з підвищення ефективності стикаються з тиском, оскільки ціни на енергію залишаються низькими.

Поліпшення технічної ефективності на деяких ринках було відкладено через блокування та обмеження фізичного доступу підрядників до приміщень. Установки розумних лічильників були на 80-90 % нижчими в розпал блокування в Індії та Великобританії, але повернулись до рівня 2019 року до третього кварталу 2020 року. Економічна невизначеність може ще більше затримати інвестиції в будівельний сектор, з прогнозами майбутнього зростання такі матеріали, як енергоефективне скло, приблизно на 6% слабші, ніж прогнози до пандемії.

Яскравою плямою для підвищення технічної ефективності є підгалузь побутової техніки. Дані до кінця третього кварталу 2020 року вказують на те, що криза Covid-19 збільшила інтерес домогосподарств до придбання нових приладів, принаймні деякі прилади замінили старі, неефективні моделі. З моменту початку пандемії показники пошуку в інтернет-магазинах зросли на 20–40 % для багатьох типів приладів у всьому світі, що вказує на те, що продажі приладів можуть бути вищими, ніж зазвичай.

Якщо ці тенденції підтвердяться, вони збільшать технічну ефективність світового запасу техніки.

У всіх секторах розробка державних пакетів стимулів, реалізованих як частина політики відновлення Covid-19, сильно вплине на технічну ефективність, підтримуючи інвестиції в нові запаси та структурні зміни. І те, і інше вплине на енергоємність.

IEA відстежило 66 млрд доларів США для фінансування заходів, пов'язаних з енергоефективністю, оголошених в рамках пакетів стимулів урядів до кінця жовтня. Велика частка (26 млрд доларів США) була виділена на будівельний сектор – як не дивно, оскільки інвестиції в ефективність будівель, за оцінками, створюють близько 15 робочих місць на кожен витрачений 1 мільйон доларів. Також було оголошено близько 20 млрд дол. США для прискорення переходу на електромобілі, в тому числі для нової інфраструктури зарядки автомобілів.

Відстеження IEA виявляє дисбаланс витрат між секторами. Жодних оголошень про збільшення проникнення надефективних приладів не проводилось, тоді як витрати на ефективність дорожніх транспортних засобів, крім електромобілів, на сьогодні мінімальні. Оголошені витрати на ефективність також незбалансовані на регіональній основі.

За підрахунками експертів, оголошені на сьогодні витрати на стимулювання ефективності можуть створити еквівалент 1,8 мільйона штатних робочих місць у період з 2021 по 2023 рік, майже дві третини з яких будуть у будівельному секторі, 16 % – у промисловості та 20 % – у транспорті.

Однак план сталого відновлення IEA, який був опублікований у червні 2020 року, передбачає подальші заходи з відновлення економіки, спрямовані на енергоефективність, що можуть створити майже 4 мільйони додаткових робочих місць у всьому світі за рахунок інвестицій державного та приватного секторів у будівлі, транспорт та промисловість.

Джерело: прес-служба Ecobusiness Group
 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!