Новини

Повернутися до переліку новин

У Марокко стартувало будівництво найбільшої в світі сонячної вежі, яка зможе зберігати енергію понад 7 годин

У Марокко розпочали будівництво найбільшої в світі сонячної термоелектростанції баштового типу, яка накопичує енергію за допомогою розплавленої солі. Об'єкт буде запущений в експлуатацію в жовтні 2018.

Сонячна баштова установка Noor Ouarzazate III в Марокко потужністю 150 МВт і зі здатністю зберігати енергію протягом 7,5 годин є другим таким проектом у світі. Раніше баштова сонячна термостанція потужністю 110 МВт з можливістю зберігання енергії в контейнері розплавленої солі та видачі електроенергії вночі була побудована тільки в Неваді, США.

Noor Ouarzazate III видаватиме у мережу 140 МВт електроенергії, решта 10 МВт будуть іти на потреби самої СЕС. Енергія, що накопичується (7,5 годин), буде покривати енергопотреби в пікові години - 5 годин на добу.

Вже почалося будівництво сонячної вежі, яка буде збирати енергію, передану 7400 сонячними дзеркалами на ресивер, розташований на її вершині, на висоті 250 м. Геліостат і їх трекерні механізми (для орієнтації дзеркал на ресивер на вершині вежі) вже пройшли тестування і готові до установки.

Баштова сонячна станція Noor Ouarzazate III є частиною більшого проекту потужністю 510 МВт, який реалізується в пустелі Марокко іспанською компанією Sener. Об'єкт буде підключений до двох інших сонячних термостанцій, що зможуть зберігати енергію від 3 до 6 годин.

Зі зростанням усвідомлення необхідності зберігати відновлювану енергію для покриття піків або більш рівномірної подачі в мережу, технологія термальних сонячних станцій з сольовою акумуляцією може отримати значну популярність у спекотливих регіонах.

Так, компанія SolarReserve, що реалізувала проект уже згаданої термальної СЕС у Неваді, будуватиме подібний об'єкт у Південній Австралії та Південній Африці. Також відомо, що термальні сонячні башти плануються на декількох майданчиках на Близькому Сході, в Чилі, у спекотливих регіонах США і Австралії. При цьому вартість технології дешевшає. Якщо ціна енергії, що генерується на СЕС Noor, складає $ 150 / МВт-год, то новий подібний проект у Південній Австралії буде продавати електроенергію за $ 75 / МВт-год.

Джерело: журнал «Екологія підприємства» за матеріалами www.reneweconomy.com.au

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!