Новини

Повернутися до переліку новин

У січні Україна запустить першу сонячну станцію у Чорнобилі

Протягом декількох тижнів в Україні запрацює перша сонячна станція на території Чорнобильської атомної електростанції.

Як зазначив голова українсько-німецької компанії Solar Chernobyl Євген Варягін, СЕС знаходиться всього у ста метрах від нового "саркофага" - гігантського металевого купола, передає Економічна правда.

«Кількість сонячного світла тут така ж, як і на півдні Німеччини, - каже він. – Як результат, сонячна електростанція потужністю 1 МВт зможе задовольнити енергопотреби селища середнього розміру або близько 2000 квартир".

Проект був реалізований завдяки встановленню більше року тому величезного купола над руїнами пошкодженого реактора, пояснює Євген Варягін. «Згідно з офіційними даними, радіація поблизу заводу впала до 10% у порівнянні з попередніми рівнями, проте запобіжні заходи, як і раніше необхідні: сонячні панелі закріплені на бетонних блоках, а не розміщені на землі, - пояснює він. - Грунт залишається забрудненим і ми не можемо бурити або копати".

Встановлення 3800 фотоелектричних панелей на 1,6 гектарах обійшлося компанії Solar Chernobyl у мільйон євро. Згідно з попередніми підрахунками, інвестиції окупляться протягом семи років.

Примітно, що компанія Solar Chernobyl у минулому році побудувала сонячну електростанцію потужністю 4,2 МВт недалеко від Чорнобиля, у радіаційній зоні сусідньої Білорусі.

Україна запропонувала інвесторам майже 2500 гектарів у Чорнобилі для будівництва сонячних електростанцій, розповідає прес-секретар Державного агентства з управління зоною відчуження Олена Ковальчук. "Київ отримав близько 60 пропозицій від іноземних компаній, зокрема, американських, китайських, датських і французьких, які розглядають можливість реалізації "сонячних" проектів у зоні відчуження", - наголошує вона.

Дешева земля і близькість енергетичних мереж роблять Чорнобиль особливо привабливим для інвесторів, говорить виконавчий директор Дослідницького центру енергетичної промисловості Олександр Харченко. «Також приваблює "зелений тариф", який перевищує європейські тарифи в середньому на 50%, - пояснює він. – І все ж західні інвестори не поспішають, бо в нашій країні існують проблеми з безпекою, а також з бюрократією та корупцією». 

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!