Новини

Повернутися до переліку новин

Україна вкладе у розвиток системи передачі на 2023-2031 роки 65,8 млрд гривень

Україна інвестує у розвиток системи передачі електроенергії 65,8 млрд гривень у наступні 10 років.

Оновлений План розвитку систем передачі на 2022-2031 роки, який був розроблений системним оператором НЕК «Укренерго», схвалила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, передає expro.com.ua. 

«Укренерго» планує за 10 років побудувати близько 3,15 тис км нових ліній електропередачі класом напруги 220-750 кВ, включаючи міждержавні інтерконектори, та збільшити на 13,2 тис МВА трансформаторну потужність підстанцій.

Крім цього, у планах — реконструкція понад 1,67 тис. км повітряних ліній напругою 220-500 кВ, а також реконструкція 61 підстанції на І етапі комплексної програми автоматизації підстанцій НЕК «Укренерго» з впровадженням автоматизованих систем керування технологічними процесами.

Орієнтовний обсяг інвестицій для проектів, які вже почали впроваджуватися і заплановані до реалізації, складає 65,7 млрд гривень впродовж наступних 10 років.

В оновлений План розвитку системи передачі додано низку проектів для забезпечення надійності живлення східного регіону та видачі потужності існуючої там генерації. Зокрема, йдеться про необхідність реконструкції лінії 220 кВ Луганська ТЕС – Ювілейна з реконструкцією ПС 330 кВ «Ювілейна».

Це дозволить підвищити рівень надійності енергопостачання споживачів північної частини Луганщини, зняти обмеження потужності Луганської ТЕС, що може видаватись в енергосистему, а також зменшити втрати електроенергії, які наразі виникають при її передачі мережами класу напруги 110 кВ і нижче.

Також додано проект із встановлення на ПС 330 кВ «Вільногірський державний гірничо-металургійний комбінат» додаткового автотрансформатора (АТ-2 330/150 кВ) потужністю 250 МВА.

Це дозволить, перш за все, зняти перевантаження у зимовий період з наявних двох трансформаторів цієї підстанції, а також забезпечити на перспективу потребу в додатковій потужності Вільногірського енерговузла. Крім цього, у Плані розвитку передбачено у межах комплексної реконструкції ПС 330 кВ «Павлоградська» переведення живлення споживачів 35 кВ від трансформаторів Т1 та Т2 на живлення від автотрансформаторів, що дозволить зняти перевантаження Т1 та Т2 і відповідно суттєво підвищити надійність енергопостачання.

Загалом ключовими напрямами розвитку мереж «Укренерго» на 2022-2031 роки залишаються проекти для забезпечення надійності живлення окремих регіонів та енерговузлів, видачі потужності генерації та інтеграції енергосистеми України до ENTSO-E.

Джерело: ecotown.com.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!