Новини

Повернутися до переліку новин

Укренерго: «зелена» енергія може розбалансувати енергетичну систему України

В Укренерго представили розрахунки інтеграції до енергосистеми України потужностей з відновлювальних джерел енергії.

Про це та інші питання інтеграції генерації з відновлювальних джерел енергії в об’єднану енергетичну систему України йшлося сьогодні під час круглого столу «Впровадження конкурентних інструментів закупівлі «зеленої» енергії в Україні», - пишуть на сайті Укренерго.

За розрахунками Укренерго, максимальна встановлена потужність сонячних електростанцій та вітряних електростанцій, яку може прийняти енергетична система України без серйозних відхилень в роботі, – 3000 МВт. І цієї  величини досягнуть вже у грудні 2019 року. При цьому енергосистема буде збалансована і забезпечуватимуться необхідні резерви потужності з наявної генерації.

«Однак вже сьогодні Укренерго видано технічних умов на приєднання «зеленої» генерації встановленою потужністю 7426 МВт. Це призведе до необхідності пропорційного зниження базової потужності АЕС та збільшення генерації на ТЕС для забезпечення необхідних обсягів резервів. «А це суперечить світовій і національній політиці декарбонізації енергетики, зростають ризики енергетичної залежності», – зазначив керівник Укренерго Всеволод Ковальчук.

Іншими словами – «зелена» генерація вимагає забезпечення високоманевреної резервної потужності з надійним і чітким графіком роботи: чим більше таких «зелених» електростанцій у загальній структурі генерації, тим більше необхідно мобільних резервів.

Єдиний шлях, який пропонує Укренерго, – вводити електростанції швидкодіючого мобільного резерву (газопоршневі станції, ГАЕС) потужністю до 3000 МВт. Це збільшить базове навантаження АЕС і зменшить навантаження ТЕС при частковій їх зупинці. Як показує світовий досвід, балансувати енергосистему на початковому етапі «озеленення», також допоможуть система регулювання попитом та впровадження ринку допоміжних послуг.

«У нас залишилось трохи більше одного року до часу «Ч». Рішення, як розвиватиметься  енергетика України, чи буде зелене світло для подальшого розвитку генерації з відновлювальних джерел енергії, має бути прийняте вже сьогодні як на державному, так і на рівні всіх  енергокомпаній», – наголосив Всеволод Ковальчук.

Наразі Укренерго завершує математичні розрахунки критичних значень потужності для СЕС і ВЕС, які можуть бути введені без ризику розбалансування енергосистеми України. Як і обіцяли, вже незабаром керівник Укренерго Всеволод Ковальчук публічно представить остаточні результати досліджень.

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!