Новини

Повернутися до переліку новин

Укргідроенерго має намір побудувати навколо водосховищ сонячні станції потужністю 80 МВт

ПАТ «Укргідроенерго» має намір побудувати навколо водосховищ сонячні електростанції загальною потужністю 80 МВт.

Найбільший виробник електроенергії з води в Україні, до складу якого входить Дніпровський каскад: шість ГЕС, одна ГАЕС (Київська) і шість водосховищ, Дністровський гідровузол - дві ГЕС, одна ГАЕС та два водосховища, планує зводити СЕС у зонах, що охороняються.

Як зазначає генеральний директор ПАТ «Укргідроенерго»  Ігор Сирота, наразі держкомпанія замовила розробку техніко-економічного обґрунтування для зведення сонячних електростанцій. 

«У нас є площі навколо водосховищ, які мають зону, що охороняється, та можливість підключення до загальної електромережі, - розповідає він.

Сьогодні гідроенергетика залишається найбільшою і найекологічнішою у світі генерацією, продовжує Ігор Сирота. «Сонце і вітер - це нерегульовані джерела генерації, які виробляють електроенергію тільки тоді, коли світить сонце чи дме вітер, і не можуть згладжувати піки споживання, - пояснює фахівець. - Для цього необхідні мобільні регулюючі потужності гідроенергетики і теплової генерації».

Якщо регулювання буде передано тепловій генерації, то тариф на електроенергію автоматично збільшиться, зауважує гендиректор ПАТ "Укргідроенерго". «За літо було введено до 300 МВт потужностей сонячної енергетики, тариф якої 4,5-5 грн. за кВт-год, а дешевих регулюючих потужностей так і не було побуд, - каже Ігор Сирота. - Зате тепер теплова генерація, тариф якої близько 2 грн. за кВт-год, збільшила частку в регулюванні, там, де тариф найбільший і вона є найбільш збитковою».

Незабаром в Україні може скластися ситуація, коли сонячні та вітряні електростанції нічим буде регулювати. «Станції "сонце - вітер" будуються за рік-півтора, а Канівська ГАЕС, маючи проект і пройшовши всі кола пекла, - шість з половиною років, - Виконуючи функцію регулювання ГАЕС економлять понад 250 млн. кубів газу і понад 1 млрд. тонн вугілля у рік, що впливає на зменшення тарифу». 

Джерело: редакцiя журналу «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!