Новини

Повернутися до переліку новин

В Україні розпочнуть постачати 20% суміш водню з газом комерційним споживачам з 2023 року

В Україні розпочнуть постачати 20% суміш водню з газом комерційним споживачам з 2023 року.

Про це заявив Станіслав Казда, керівник водневого проекту Регіональної газової компанії, передає interfax.com.ua. 

«На п’яти водневих полігонах невдовзі розпочнуться вогневі випробування зі спалювання суміші з 20% вмістом водню на газових приладах: котлах, колонках, плитах, - розповідає він. – Згідно наших планів, з 2023 року ми розпочнемо постачати 20% суміш водню з газом вже комерційним споживачам на п’яти так званих «водневих островах».

Потреба України у водні складатиме не менше 75 млрд куб. м «зеленого» водню у рік, тоді як виробити його вона може максимум 40 млрд куб. м, прогнозує Станіслав Казда. «Транспортування водню і інших чистих видів енергії докорінно змінить роботу існуючої газової інфраструктури, адже водень не видобувається мільярдами кубів, - пояснює він. - І в Україні, і в інших країнах будуть тисячі генеруючих установок, які подаватимуть біометан і водень до системи, і очевидно вони не будуть приєднані до газотранспортної системи, бо не зможуть забезпечити достатнього тиску подачі палива».

І магістральні, і розподільні газопроводи будуть працювати інакше, каже керівник водневого проекту РГК. «Зараз потік природного газу рухається в одному напрямку: від родовищ і сховищ до споживача, а з появою розподіленої генерації чистих видів енергії з’явиться необхідність перенаправляти потоки у залежності від попиту, сезону, енергетичної цінності сумішей, - пояснює він. - За моїми оцінками, за останні 20 років Україна недоінвестувала у газорозподільну інфраструктуру 120 млрд грн., однак наші практичні експерименти доводять, що після внесення певних технічних змін, українські газорозподільні мережі цілком можуть працювати з 20% газоводневою сумішшю».

Також Регіональна газова компанія готується до експериментів з використання синтетичного метанолу та аміаку у рамках поставки кінцевим споживачам у 2022–2023 роках.

На відміну від більшості європейських країн, які вже «легалізували» біометан і мають досвід роботи з іншими синтетичними газами, в Україні все це заборонено, пояснює Станіслав Казда. «Зараз в парламенті знаходиться пакет законів, які прирівняють біометан до природного газу, - каже він. - Це стане першим кроком для того, щоб пізніше ми змогли застосувати до водню стандарти та норми, які використовуються в Україні».

Джерело: ecotown.com.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!