Новини

Повернутися до переліку новин

Відновлювана енергетика: шлях до взаємовигідного партнерства чи спосіб спекуляції

Олександр Зихор, CEO & Founder «Solars Re-Energy Group»

Від редакції:

Відновлювана енергетика — це шлях до взаємовигідного партнерства людини та природи, що приносить користь не тільки довкіллю, а i є вигідною інвестицією для бізнесу. Мала генерація може частково або повністю забезпечити новоутворені громади електроенергією та зробити їх енергонезалежними. Проте високий попит на ринку малих сонячних електростанцій призвів до появи великої кількості компаній, які надають послуги з їх встановлення та обслуговування. Однак часто українці стають жертвами недобросовісних організацій, які некваліфіковано підходять до виконання своєї роботи. Як розпізнати компанії-одноденки? Та чи можливо застерегти себе від ненадійних компаній у галузі сонячної енергетики? З’ясовуємо із засновником групи компаній «Solars Re-Energy Group».

На початку 2020 року Європейський Союз розпочав упровадження унікальної за своїми масштабами ініціативи «The European Green Deal» (виробництво та використання електроенергії сьогодні продукує понад 75 % викидів парникових газів), метою якої є уповільнити темпи глобальних змін клімату та зробити Європу кліматично нейтральним континентом до 2050 року. Зміна клімату та деградація навколишнього середовища розглядається в ЄЗК як екзистенційна загроза для Європи та світу. Імплементація Green Deal передбачає, зокрема, декарбонізацію промисловості та загальну екологізацію економіки ЄС до 2050 року.

Як зазначається в ЄЗК, виробництво та використання електроенергії сьогодні продукує понад 75 % викидів парникових газів на території Європейського Союзу. Тому зменшення емісії СО2 в енергетичній системі ЄС є критично важливим для досягнення кліматичних цілей 2030 року та довгострокової стратегії щодо досягнення вуглецевої нейтральності до 2050 року. Однією з головних цілей Європейської Комісії для досягнення декарбонізації є будівництво взаємопов’язаних енергетичних систем та мереж для підтримки відновлюваних джерел енергії (далі — ВДЕ).

Як і в країнах ЄС, найбільшими забруднювачами атмосфери в Україні є важка промисловість та традиційна енергетика. При цьому вуглемісткість багатьох українських товарів значно вища, ніж їх європейських аналогів через замортизованість обладнання. Саме тому сьогодні, як ніколи раніше, є актуальним перехід до отримання електроенергії з альтернативних, екологічно чистих джерел. 

Який поточний стан розвитку електроенергії з відновлюваних джерел малими комерційними станціями?

В Україні варто підтримати розвиток малих ВДЕ-електростанцій. 

По-перше, це дає можливість наблизити виробництво енергії до споживача та уникнути витрат на її трансфер з віддалених електростанцій. 

По-друге, горизонтальна схема утворення малих суб’єктів сприятиме демонополізації енергетичної системи України, що позитивно вплине на економіку. 

По-третє, мережа малих станцій завдяки розсіяній локалізації менш залежна від зміни погодних умов, ніж великі промислові виробники енергії.

Мала генерація може частково або повністю забезпечити новоутворені громади електроенергією та зробити їх енергонезалежними. 

Звернімося за досвідом до передових країн.

Згідно з даними Європейської асоціації сонячної енергетики, минулого року країни ЄС стрімко нарощували встановлену потужність альтернативної енергетики. Цікавим є той факт, що джерелом енергії, яке під час карантинних заходів продемонструвало зростання, була саме альтернативна енергетика.

ЯКА СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ?

Згідно з національним планом дій 2035 року Україна має покривати 25 % своїх енергетичних потреб саме за рахунок відновлюваних джерел енергії. 

Проте часто українці стають жертвами недобросовісних організацій, які некваліфіковано підходять до виконання своєї роботи. Через це страждає не тільки сама сонячна електростанція, майно клієнта, а й кишеня господаря сонячної електростанції.

Проте варто зазначити, що «жертвами» вони стають лише за власним бажанням. Треба розуміти, що над будь-яким проектом повинні працювати фахівці, які зможуть прорахувати всі варіанти ризиків та виконати проект за всіма вимогами. Звідси і вартість цих робіт — відповідна. На жаль, в нашій країні все ще багато замовників, які є досвідченими бізнесменами, але все ж сподіваються отримати якісний проект з мінімальними інвестиціями та в майбутньому отримати від нього максимальний прибуток. І доки є такі бажаючі, на ринку з’являтимуться компанії, які цим бажанням будуть користуватись.

Тож чи можливо застерегти себе від ненадійних компаній у галузі сонячної енергетики?

У сьогоднішніх українських реаліях доволі часто трапляються компанії-одноденки. Це організації без належної підготовки та сертифікації працівників, що виходять на ринок лише заради періодичного чи разового заробітку, які заради власної вигоди спроможні піти на будь-які хитрощі.

Зазвичай, працівники таких компаній не проходять ґрунтовного навчання по інсталяції сонячних електростанцій, а їхні вміння не були апробовані досвідченими фахівцями, що призводить до страшних наслідків. І застерегтися від таких компаній можна лише за ретельним відбором представлених компаній.

За якими критеріями можна розпізнати компанію-одноденку? Та які помилки вам доводиться виправляти після таких недобросовісних компаній?

Як я зазначав, головною особливістю цих організацій є те, що ціни на їх послуги зазвичай є нижчими за ринкові. Такий демпінг пов’язаний з відсутністю у них витрат на навчання і сертифікацію працівників, постінсталяційне сервісне обслуговування та операційну діяльність підприємства.

Однак для клієнтів ця спокуслива «знижка» у майбутньому може стати справжнім випробуванням на витривалість нервової системи. По факту замовник отримає проект, який наче повинен приносити дохід, а насправді інвестиції в його переобладнання, доопрацювання можуть перевищити первинну та  ринкову вартість.

Працівникам «Solars Re-Energy Group» неодноразово доводилось переробляти станції за такими організаціями. Хочу описати найпоширеніші помилки, що допускають недобросовісні компанії при встановленні малих сонячних електростанцій. 

Зазвичай одноденні компанії використовують у своїй роботі дешеве обладнання та неякісні комплектуючі. Дуже часто недобросовісні організації також інсталюють клієнтам не нове обладнання. Гарантувати термін експлуатації у таких випадках, звісно, не можна. Тому деякі компанії не надають ніяких гарантійних документів.

Окремо варто відзначити відсутність індивідуального підходу у компаній-одноденок. В основному вони працюють за шаблоном, не враховуючи специфіку того чи іншого регіону, інсоляцію тощо. 

Нашими працівниками зафіксований випадок, коли на подвір’ї клієнта був прокладений силовий кабель, спрямований від мережевого інвертора до засобу обліку на сталевих опорах. Клієнт звернувся до нас за послугою сервісного обслуговування сонячної електростанції, яка була встановлена компанією-одноденкою, з проблемою нехарактерного звуку біля однієї з опор. Сервісним відділом було виявлено фізичне пошкодження кабелю, спричинене недотриманням вимог прокладання електричних ліній, тобто кабель був пошкоджений через постійне тертя внаслідок вітру та вібрації. Оскільки кабель прилягав до опори, власне опора перебувала під напругою, і під час фізичного дотику могла призвести до травматичних наслідків, а можливо, й до летального випадку. 

Зараз ми бачимо, як триває процес встановлення сонячної електростанції на об’єкті у місті Виноградів, я так розумію основою сонячної електростанції є цей металевий каркас. Яким він має бути, аби в подальшому станція не обвалилася?

Сонячні панелі бувають різних розмірів, типів та ваги. Некомпетентні інсталятори часто намагаються зробити каркас якомога дешевшим, тому використовують металопрофілі без будь-яких інженерних прорахунків та без дотримання несучої здатності матеріалів. У майбутньому це призводить до прогинання конструкції та зсуву панелей. Також дуже поширеним способом «економії» є неякісне кріплення панелей до основи. Саме від кріплення залежить стійкість конструкції під час негоди. Компанії-одноденки, аби здешевити свої послуги, часто використовують підручні матеріали та неспеціалізовані кріплення.

Кожного клієнта цікавить, звісно, вартість встановлення сонячної електростанції, логічно і очевидно, що занижена ціна завжди приваблює, 
але чи виправдовує вона себе?

Такі компанії працюють без належної підготовки та сертифікації працівників. Однак для клієнтів ця спокуслива «знижка» у майбутньому може стати справжнім випробуванням. Популярним способом зменшити вартість послуг є неповна комплектація сонячної електростанції. Одноденні компанії, наприклад, часто не встановлюють автоматику, яка вимкне станцію у випадку збоїв у роботі електромережі. Ще один спосіб здешевити інсталяцію — відсутність заземлення. 

Не менш важливий постінсталяційний сервіс, адже самостійно клієнту не впоратися з несправністю сонячної електростанції? 

Недобросовісні компанії ставлять собі за мету отримати швидкий заробіток саме на установці сонячної електростанції, і зовсім не переймаються постінсталяційним сервісом. Тобто, якщо через деякий час після встановлення станція почне працювати некоректно, Ви можете і, скоріш за все, опинитесь наодинці зі своєю проблемою. Відповідальні організації гарантують не тільки якісне встановлення сонячної електростанції висококваліфікованими фахівцями, але й безкоштовне сервісне обслуговування упродовж принаймні трьох років. Постінсталяційний сервіс включає в себе моніторинг технічної справності та ефективності роботи станції в режимі онлайн 24 години на добу 7 днів на тиждень, візуальний огляд станції кожні два місяці, щорічний комплексний аудит.

З якими ще випадками непрофесіоналізму стикалися ваші фахівці?

  • Некоректний прорахунок вольт-амперних характеристик, що внаслідок зменшує генерацію електроенергії (були випадки зменшення до 60 % від некоректного підключення).
  • Погана якість кабельно-конекторної групи, що підвищує ризик загоряння активного обладнання (загорання конекторів інвертора та силового кабелю).
  • Некоректний підбір оптимального розміщення (електростанція, яка частково перебуває в тіні може втрачати до 80 % своєї потужності, також,  буде підвищена деградація кристала, який постійно перебуває в затінені).
  • Побудова СЕС без урахування несучої здатності будівель чи конструкцій. 
  • Неправильна побудова конструкції як основи для сонячних панелей без урахування поривів вітру і снігового навантаження, яка призводить до відриву сонячних панелей і поломки  металоконструкцій.

За якими критеріями обирати компанію, що займається встановленням сонячних електростанцій?

Відповідальні компанії гарантують не тільки якісне встановлення сонячної електростанції висококваліфікованими фахівцями, але й безкоштовне сервісне обслуговування упродовж принаймні двох років. Тому перш за все потрібно зважати на юридичну підготовку, гарантійне забезпечення, і післямонтажний сервіс. Наявність цих послуг є свідченням відповідальності фахівців за свою роботу та їх компетентність, «обличчя» компанії, в якій вони працюють. Не фото в портфоліо виконаних робіт, а реальні показники ефективності проекту.

Наприклад, ми, у Solars Re-Energy Group, співпрацюємо лише з тими виробниками обладнання, що гарантують якість та довговічність комплектуючих. Термін експлуатації сонячних модулів повинен становити понад 25 років, період гарантійної заміни або ремонту для панелей — 12 років, для інвертора — 5 років. Саме на ці фактори потрібно звертати увагу споживачеві перед тим, як укладати договір з компанією, що буде встановлювати сонячну електростанцію та обслуговувати її після інсталяції.

Звісно, завжди остаточний вибір тієї чи іншої організації, з якою співпрацювати, залишається за клієнтом. Але варто пам’ятати, що якісні та довговічні проекти виконують професіонали. І в гонитві за економією можна втратити час, нерви та більше коштів, ніж планувалось. Тому всім, хто має бажання інвестувати в альтернативні джерела енергії, перш за все, потрібно зважено підійти до вибору партнера і поцікавитись їх репутацією та відгуками на ринку, рекомендаціями від замовників, які з ними співпрацювали. Наприклад, наша компанія без вагань надає рекомендаційні листи від своїх замовників, оскільки: по-перше, є і замовники і листи, а по-друге, ми піклуємось про репутацію своєї компанії, а отже, працюємо на совість. 

Запитуйте, цікавтесь, адже це ваші інвестиції і ви повинні бути впевнені в надійності компанії, з якою плануєте співпрацювати. І пам’ятайте, що дешево — дуже рідко, майже ніколи, означає якісно.

УВАГА! Матеріал опубліковано частково!  Повний випуск в журналі №10, 2021 «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!