Новини

Повернутися до переліку новин

Водень може замінити природний газ у трубопроводах

З 2021 року у Німеччині мережами природного газу пропонують зобов’язати транспортувати 1% поновлюваних і декарбонізованих газів, включаючи водень, а до 2030 року підвищити їх частку до 10%.

З таким закликом виступила німецька газопровідна компанія FNB Posch, передає energosmi

«Німеччина та Великобританія могли б використовувати існуючу газову інфраструктуру для транспортування водню замість газу або разом з ним, — зазначають у — Це може бути великомасштабним надійним варіантом декарбонізації».

Зокрема, британська компанія Worcester Bosch розробила прототип водневого котла для житлових будинків. «Ми скоро почнемо пропонувати водневі котли, — каже Мартін Бріджес, директор з маркетингу та технічної підтримки компанії Worcester Bosch -виробник продуктів опалення та гарячого водопостачання. — Є близько 250 000 км трубопроводів, що доставляють природний газ у кожен дім загальною вартістю близько 40 мільярдів фунтів стерлінгів».

Згідно зі звітом компанії, використовуючи газову інфраструктуру, Великобританія може декарбонізувати виробництво тепла і гарячої води без радикальної зміни способу, яким 85% домогосподарств нагрівають свої будинки. Це буде коштувати в три рази менше, ніж поточна мета уряду з електрифікації.

Згідно з недавнім звітом McKinsey, водень може задовольнити 18% світового попиту на енергію і зменшити викиди CO2 на 6 гігатон щорічно.

За оцінками експертів, для розвитку водневого сектора необхідні інвестиції у розмірі $280 млрд до 2030 року.

«Нам потрібні колосальні зусилля, щоб замінити інфраструктуру для викопного палива поновлюваними джерелами енергії, такими як водень і акумулятори, — каже менеджер з розвитку бізнесу альтернативних видів палива, Luxfer Gas Cylinders Джим Грегорі. – Для виконання наших зобов'язань [щодо скорочення викидів вуглецю] до 2050 року, у нас є 30 років, щоб зробити інвестиції, які раніше робилися протягом 100 років».

Cьогодні існує три основних джерела видобутку промислового водню: з біогазу і викопних видів палива (природний газ) його можна отримати завдяки методу парової конверсії, також можна використовувати електроенергію з відновлюваних джерел для електролізу води. "Унікальність водню у тому, що він може секторально інтегруватися в усі галузі економіки, - говорить президент «Української водневої ради» Олександр Рєпкін. — Енергетика, транспорт, ЖКГ, металургія, де водень здатний замінити природний газ».

Воденем можна безпечно розбавляти природний газ, знижуючи викиди СО2.

Згідно з дослідженнями, в Україні електроенергії відновлюваних джерел вистачить для виробництва 280 млрд кубометрів водню, що еквівалентно 800 терават-годин електроенергії. Крім того, українську ГТС можна використовувати для експорту водню з України в країни ЄС.

За словами директора «Консалтингової групи А-95» Сергія Куюна, ситуація з воднем може стати подібній ситуації зі скрапленим газом, ринок якого раптово злетів.

Джерело: Ecotown.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!