Новини

Повернутися до переліку новин

Як заробляти на утилізації викидів вуглекислого газу: канадський стартап

Боротьба з проблемами зміни клімату вимагає термінових заходів зі скорочення кількості вуглекислого газу. Це складне завдання, яке не має миттєвого вирішення, тому методи, засновані на отриманні двоокису вуглецю з атмосфери, привертають підвищену увагу вчених.

Якщо їх поєднати з комерційними продуктами та отриманням прибутку, то з'явиться позитивний економічний стимул для бізнесу. В результаті ефективність цих заходів буде набагато вище в порівнянні з негативними стимулами, такими, як вуглецевий податок.


Корисна підбірка новин: ЕКОПОДАТОК


Канадський стартап CleanO2 створювався за цим принципом. Компанія побудувала та випустила пристрій CARBiNX, який вловлює вуглекислий газ з викидів промислових підприємств або інших об'єктів, де відбувається згоряння вуглеводнів та утворюється CO2, наприклад — в котельнях.

CARBiNX
CARBiNX

Вуглекислий газ, який вловлює пристрій, переробляється в карбонат калію, згодом використовується для випуску мила, пральних порошків та іншої продукції для косметичної промисловості та сільського господарства. Одним з клієнтів CleanO2 є відома компанія LUSH Cosmetics, яка використовує карбонат калію у своєму виробництві.

Габарити CARBiNX можна порівняти з розміром двох побутових холодильників. Машина вловлює вуглекислий на газ, використовуючи гідроксиди для його поглинання. В результаті реакції виходить вода та карбонат калію. Прибуток від його реалізації розподіляється між CleanO2 та власником пристрою. За оцінкою компанії, придбання CARBiNX окупається за 4-5 років. Додатковою перевагою є виділення тепла в процесі хімічної реакції. Його можна використовувати в цілях зменшення енерговитрат, наприклад, залучити в систему опалення та гарячого водопостачання будинків.

Зараз в канадських провінціях Альберта та Британська Колумбія працюють 14 пристроїв CARBiNX, які можуть поглинати до 6 тонн вуглекислого газу на рік. Компанія має намір встановити ще 40 пристроїв до кінця поточного року, а через рік досягти показника в 1000 одиниць.

Ці зусилля поки не здатні розв'язувати проблему викидів CO2, вони залишаються лише невеликим кроком по великому шляху. Однак згодом, ефект від них підсумується та буде більш відчутним.

Джерело: EcoTechnology

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!