Новини

Повернутися до переліку новин

Які штрафи передбачено для порушників у сфері охорони атмосферного повітря?

Зазвичай, адміністративна відповідальність пов’язана із застосуванням уповноваженими органами та посадовими особами адміністративних стягнень до суб’єктів, винних у вчиненні порушень в галузі екологічної безпеки, природокористування і охорони довкілля. Така відповідальність – це оперативний засіб впливу на правопорушників, для використання якого немає необхідності підраховувати збитки. Застосовується вона в адміністративному (інколи – судовому) порядку до винних осіб лише за порушення, які суспільно безпечні та передбачені чинним адміністративним законодавством.

Відповідно до ст. 70 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» від 25 червня 1991 р. № 1264-ХІІ, визначення складу екологічних правопорушень і порядок притягнення до адміністративної відповідальності за їх вчинення регулюється главою 7 «Адміністративні правопорушення у сфері охорони природи, використання природних ресурсів, охорони культурної спадщини» Кодексу України про адміністративні правопорушення від 7 грудня 1984 р.  № 8073-Х (далі – КУпАП).

Що стосується адміністративних правопорушень щодо охорони атмосферного повітря, то відповідальність за них регулюється статтями 78, 781, 79, 80, 81 та 167 КУпАП.

Далі детальніше щодо кожної статті:

Стаття 78. Порушення порядку здійснення викиду забруднюючих речовин в атмосферу або впливу на неї фізичних та біологічних факторів:

• «Викид забруднюючих речовин в атмосферне повітря без дозволу спеціально уповноваженого органу виконавчої влади або недодержання вимог, передбачених наданим дозволом, інші порушення порядку здійснення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря або перевищення технологічних нормативів допустимого викиду забруднюючих речовин та нормативів гранично допустимих викидів забруднюючих речовин стаціонарних джерел під час експлуатації технологічного устаткування, споруд і об’єктів – тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від 5 до 8 НМДГ (85-136 грн)».

• «Перевищення гранично допустимих рівнів впливу фізичних та біологічних факторів на атмосферне повітря або вплив фізичних та біологічних факторів на атмосферне повітря без дозволу спеціально уповноваженого органу виконавчої влади у випадках, коли необхідність одержання такого дозволу передбачена законодавством, – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від 5 до 7 НМДГ (85-119 грн)».

Стаття 781. Порушення порядку здійснення діяльності, спрямованої на штучні зміни стану атмосфери і атмосферних явищ

• «Порушення порядку здійснення діяльності, спрямованої на штучні зміни стану атмосфери і атмосферних явищ у господарських цілях, – тягне за собою накладення штрафу від 5 до 7 НМДГ (85-119 грн)».

Стаття 79. Недодержання вимог щодо охорони атмосферного повітря при введенні в експлуатацію і експлуатації підприємств і споруд

• «Введення в експлуатацію нових і реконструйованих підприємств, споруд  та інших об’єктів, які не відповідають вимогам щодо охорони атмосферного повітря, – тягне за собою попередження або накладення штрафу на посадових осіб від 5 до 8 НМДГ (85-136 грн)».

• «Порушення правил експлуатації, а також невикористання встановлених споруд, устаткування, апаратури для очищення і контролю викидів в атмосферу — тягнуть за собою попередження або накладення штрафу на посадових осіб від 5 до 8 НМДГ» (85-136 грн)».

Стаття 80. Випуск в експлуатацію транспортних та інших пересувних засобів з перевищенням нормативів вмісту забруднюючих речовин у відпрацьованих газах «Випуск в експлуатацію автомобілів, літаків, суден та інших пересувних засобів  і установок, у яких вміст забруднюючих речовин у відпрацьованих газах, а також рівень впливу фізичних факторів, здійснюваного ними під час роботи, перевищують установлені нормативи, – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб, громадян-суб’єктів господарської діяльності в розмірі 80 НМДГ (1360 грн)».

Стаття 81. Експлуатація автомототранспортних та інших пересувних засобів з перевищенням нормативів вмісту забруднюючих речовин у відпрацьованих газах «Експлуатація громадянами автомототранспортних та інших пересувних засобів і установок, у яких вміст забруднюючих речовин у відпрацьованих газах, а також рівень впливу фізичних факторів, здійснюваного ними під час роботи, перевищують установлені нормативи, – тягне за собою накладення штрафу в розмірі 30 НМДГ (510 грн)».

Стаття 167. Введення в обіг або реалізація продукції, яка не відповідає вимогам стандартів «Введення в обіг (випуск на ринок України, в тому числі з ремонту) або реалізація продукції (крім харчових продуктів), яка не відповідає вимогам стандартів, сертифікатів відповідності, норм, правил і зразків (еталонів) щодо безпечності, якості, комплектності та упаковки (за винятком випадків, передбачених законодавством України), – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, громадян-власників підприємств чи уповноважених ними осіб від 20 до 100 НМДГ (340-1700 грн)».

Цей матеріал публікується частково. Повна версія – у 7, 2017 журналу «Екологія підприємства».

Відповідь надано в рубриці ТОП-10 запитань місяця: блок журналу передбачає щомісяця розгляд найгарячіших запитань екологів, що надходять на адресу редакції.

Придбати журнал Найближчі заходи

Придбати вигідний комплект видань
Свіжий номер журналу

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!