Новини

Повернутися до переліку новин

Які вимоги до застосування пестицидів у малій кількості, а саме для квітників на території підприємства? Яка має бути наявна документація? Які існують обмеження та запобіжні заходи щодо використання пестицидів у малій кількості?

У законодавчих актах відсутнє згадування щодо кількості пестицидів та «пільгових» умов у разі використання їх у малій кількості. З огляду на це правомірним є висновок, що при використанні пестицидів в незначній кількості слід дотримуватися загальноприйнятих вимог.

Облік наявності та використання пестицидів і агрохімікатів ведеться підприємствами, установами, організаціями в прибутково-видаткових книгах (журналах) у паперовій або електронній формі та зберігається у власника пестицидів, агрохімікатів. Відповідно до пункту 4 Порядку державного обліку наявності та використання пестицидів і агрохімікатів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 2 листопада 1995 року № 881 (далі — Порядок № 881) підприємства, установи, організації до 10 січня наступного року подають статистичну звітність про наявність та використання пестицидів і агрохімікатів за затвердженими Державною службою статистики формами:

  • №  3 — мтп (річна). Звіт про залишки і витрати матеріалів (розділ «Надходження і використання пестицидів») — територіальному органу Держпродспоживслужби;
  • №  9 — асг (річна). Баланс мінеральних добрив (розділ «Надходження і використання агрохімікатів») — територіальному органу Держпродспоживслужби.

Законодавча база:

1) Закон України «Про пестициди і агрохімікати» від 2 березня 1995 року № 86/95-ВР (далі — ЗУ «Про пестициди і агрохімікати») визначає права і обов’язки підприємств, установ, організацій та громадян, а також повноваження органів виконавчої влади і посадових осіб у цій сфері. Зокрема, згідно зі статею 11 ЗУ«Про пестициди і агрохімікати» — особи, діяльність яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням пестицидів і агрохімікатів та торгівлею ними, повинні мати допуск (посвідчення) на право роботи із зазначеними пестицидами і агрохімікатами.

  • Переліки пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, у тому числі для роздрібної торгівлі та для застосування авіаційним методом, згідно зі статтею 12 ЗУ «Про пестициди і агрохімікати» затверджуються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.
  • Стаття 14 ЗУ «Про пестициди і агрохімікати» передбачає, що підприємства, установи і організації зобов’язані вести облік наявності та використання пестицидів і агрохімікатів та надавати інформацію органам, що ведуть державний облік. Порядок державного обліку наявності та використання пестицидів і агрохімікатів затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 02 листопада 1995 року № 881 (далі — Порядок № 881).

2) Порядок № 746 визначає умови одержання особами, діяльність яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, допуску на право роботи із зазначеними препаратами.

Відповідно до пункту 4 Порядку № 746 підставою для видачі допуску є посвідчення про проходження спеціальної підготовки з питань безпечного виконання роботи з пестицидами і агрохімікатами згідно з додатком 2 до Порядку № 746 та медична книжка з висновком медичної комісії про відсутність протипоказань за станом здоров’я згідно з додатком 3 цього Порядку. Пунктом 8 Порядку № 746 забороняється виконання робіт з пестицидами і агрохімікатами особами, які не мають допуску.

Цей матеріал публікується частково. Повна версія – у №9, 2017 журналу «Екологія підприємства»

Відповідь надано у серпні 2017 року в рубриці ТОП-10 запитань місяця: блок журналу передбачає щомісяця розгляд найгарячіших запитань екологів, що надходять на адресу редакції.

Ми працюємо, щоб знаходити рішення!

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Придбати вигідний комплект видань
Свіжий номер журналу

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!