Новини

Повернутися до переліку новин

Європейська Комісія оприлюднила першу групу правил імплементації відповідно до систематики таксономії ЄС

У середу (21 квітня) Європейська Комісія оприлюднила першу групу правил імплементації відповідно до систематики таксономії ЄС, деталізуючи детальні технічні критерії, яким повинні дотримуватись компанії, щоб отримати зелений ярлик інвестицій в Європі.

Таксономія ЄС - це класифікаційна система, що встановлює перелік екологічно стійких видів економічної діяльності. Таксономія ЄС є важливим фактором, що сприяє нарощуванню стійких інвестицій та реалізації Європейського зеленого курсу. Зокрема, надаючи відповідні визначення компаніям, інвесторам та політикам, щодо яких економічну діяльність можна вважати екологічно стійкою, очікується, що це створить безпеку для інвесторів, захистить приватних інвесторів від  «зелених» витрат, допоможе компаніям спланувати перехід, пом'якшить фрагментацію ринку та врешті допоможе перенести інвестиції туди, де вони найбільш потрібні.

У книзі правил таксономії вводиться система маркування інвестицій, яка може спрямувати сотні мільярдів коштів на галузі та компанії, які виграють «стійкий» знак для всієї або частини своєї діяльності.

Він охоплює 13 секторів, включаючи відновлювані джерела енергії, транспорт, лісове господарство, виробництво, будівництво, страхування та навіть мистецтво, на які разом припадає майже 80% викидів парникових газів в ЄС, заявила Європейська комісія.

Рішення щодо газу та ядерної енергетики, двох найбільш суперечливих аспектів систематики, було відкладено і буде розглядатися окремо.

Згідно з прописаними критеріями, економічну діяльність розцінюють як «зелену», якщо вона:

  • зменшує або запобігає негативному впливу змін клімату на населення, природу чи активи;
  • сприяє зменшенню викидів парникових газів.

Щодо енергетики, таксономія визначає два ключові пороги:

Низький поріг 100 гCO2/кВт-год, нижче якого технології виробництва енергії, як правило, вважаються «стійкими». 

Цей поріг виключає позначення вугілля та газу зеленими, навіть якщо вони оснащені технологією захоплення та відведення вуглецю.

Більш високий поріг, встановлений у 270 гCO2 / кВт-год, визначає енергетичні технології, які, як вважається, завдають «значної шкоди» навколишньому середовищу.

Щодо включення секторів фермерського господарства до зелених фінансів, Комісія вирішила відкласти розгляд цього питання та «дочекатися завершення реформи Спільної сільськогосподарської політики».

Однак лісове господарство та біоенергетика включені та правила будуть оновлені відповідно до майбутньої лісової стратегії ЄС та переглянутої Директиви про відновлювані джерела енергії, яка буде представлена ​​в червні.
Біоенергетика вважається нейтральною до вуглецю за чинними правилами ЄС, що, на думку екологів, заохочує спалювати зростаючу кількість деревини для виробництва електроенергії.

Повідомила на своїй сторінці у Facebook Marina Denisiuk

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!