Новини

Повернутися до переліку новин

Згідно з класифікатором відходів гній з одного боку — відходи, а з іншого — й ні…

Агроекологія. Звернення до редакції
Ситуація: Згідно з класифікатором відходів гній з одного боку — відходи, а з іншого — й ні…

На сторінці 52–54 журналу «Екологія підприємства» (№ 5, 2018) зазначається про відходи агропромислового комплексу (екскременти, сечовина та гній). З введенням у дію Закону про побічні продукти тваринного походження гній — це побічний продукт тваринного походження ІІ категорії, а не відходи. А на побічні продукти тваринного походження не поширюється дія Закону про відходи згідно зі статтею 4.

Департамент екології у 2018 році зазначив, що до реєстрових карток об’єктів утворення відходів гній не включається, оскільки це не відходи. Складається дивна ситуація: згідно з класифікатором відходів гній — відходи, а на думку департаменту екології, це не відходи. Можливо, експерти журналу прокоментують ситуацію, що склалась?

Коментар експерта:

Дійсно має місце неоднозначне тлумачення цього питання. Державний класифікатор відходів ДК 005-96, затверджений наказом Держстандарту України від 29 лютого 1996 року № 89, описує, зокрема, відходи, які утворилися в результаті вирощування тварин та виробництва продукції тваринництва та птахівництва.

Гній та пташиний послід включено до групи відходів — 01, класифікаційне угруповання — 012, коди: 0121.2.6.03 «Екскременти, сечовина та гній (включно струхлявіле сіно та солома) від худоби» та 0124.2.6.03 «Послід пташиний».

При цьому слід зазначити, що визначення терміну «відходи»  наведене у статті 1 Закону України «Про відходи» від 5 березня.1998 року № 187/98-ВР (далі — ЗУ «Про відходи»), відповідно до якої до відходів належать будь-які речовини, матеріали та предмети, що утворилися в процесі виробництва чи споживання, а також товари (продукція), що повністю або частково втратили споживчі властивості і не мають подальшого використання за місцем їх утворення чи виявлення і від яких їх власник позбувається, має намір або повинен позбутися шляхом утилізації чи видалення.

Однак, у випадку з гноєм сільськогосподарські товаровиробники не мають наміру його позбутися, а навпаки, зацікавлені в його подальшому використанні у виробничому процесі. Тому віднесення гною до відходів є нелогічним.

Натомість, у зв’язку із прийняттям Закону України «Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною» від 7 квітня 2015 року від 7 квітня 2015 року № 287-VIII (далі — ЗУ «Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною») внесені зміни до ЗУ «Про відходи».

Увага! Матеріал публікується частково! Повна версія – в рубриці Практикум еколога журналу «Екологія підприємства» № 6, 2018

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Придбати електронний журнал «Екологія підприємства»
Придбати вигідний комплект видань
Свіжий номер журналу

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!