Новини

Повернутися до переліку новин

У рубриці «Екологія, література та кіно» – книги, які змінять уявлення про кліматичні зміни, та фільм про складне життя активіста-еколога

Редакція журналу «Екологія підприємства» продовжує рубрику «Екологія, література та кіно», у якій ми збираємо для вас бібліотеку та пізнавальні фільми, що допоможуть інакше поглянути на взаємини природи та людини й змінити ставлення до навколишнього середовища.

Наомі Кляйн. «Змінюється все. Капіталізм проти клімату»

Можете забути усе, що ви коли-небудь чули про кліматичні зміни. Ця книга «змінить усе», зокрема і ваше уявлення про них.

Ця книга не про те, що знають усі. У ній автор, канадська журналістка Наомі Кляйн, майстерно аналізує те, як великі корпорації та ідеологія вільного ринку блокують і без того непевні спроби боротися з кліматичними змінами. Навіть більше, Кляйн викриває та відверто критикує багатьох наших так званих «рятівників» —  великі організації «зелених», які автор пов’язує з нафтовими компаніями; мільярдерів на зразок Річарда Бренсона, які, за її словами, більше обіцяють, аніж насправді роблять.

У цій книзі ви не знайдете жодних повчань і не почуєте голосу моралізаторства. На основі різних думок, культурологічних досліджень та журналістських розслідувань автор шукає і знаходить спосіб вирішити проблеми кліматичних змін та пояснює те, як з цим  пов’язана економічна система.

Книга стала не лише абсолютним бестселером, а й увійшла до сотні найважливіших книжок 2014-го року за версією New York Times.

Анатолій Бернацький. «100 великих таємниць екології»

Екологією називають науку про взаємини організмів і середовища їх проживання. Однак з часом предметом її досліджень стали людина та її потужний вплив на природу. Зростання промислового виробництва, освоєння нових земель під ріллю та внесення в ґрунт величезних обсягів добрив, а також використання отруйних препаратів для боротьби зі шкідниками у сільському господарстві, масове містобудування – все це призвело до отруєння атмосфери, водної оболонки землі, літосфери.

Крім того, з нашої планети масово стали зникати рослини та тварини, в чому безпосередньо або побічно теж винна людина. Тому, щоб запобігти екологічній катастрофі, і з'явилася необхідність в об'єднанні зусиль науки і практики.

 

Художній фільм «Ерін Брокович» (Erin Brockovich)
Режисер Стівен Содерберг. США, 2000 р.   

Біографічний фільм про боротьбу американки Ерін Брокович, яку грає Джулія Робертс, проти корпорації, що отруює воду. Головна героїня, мати-одиначка з трьома дітьми, марно намагається знайти роботу. Її беруть на посаду асистентки в юридичній фірмі і доручають розбирати папери. Читаючи документи, Ерін натикається на досьє великої хімічної корпорації, відходи якої отруюють воду в регіоні. Брокович починає власне розслідування.

У фільмі без прикрас показане складне життя активіста-еколога: постійне нервування, відверта ворожість, проблеми в родині.

Читайте також:
«Наше майбутнє висить на простій мотузці» та що найдовше свідчитиме про присутність людини на Землі
«Шосте вимирання: неприродна історія» та «Як знищити світ» – історії, які змушують задуматися
Фільми про глобальне потепління та куди зникає електронне сміття
«Сміттєві мрії», «Планета Земля: Майбутнє» та «Історія сміття»
«Історія речей», «Мисливці за медом» — фільми, які почали змінювати світ
«Остання дитина в лісі», «Межі зростання» та фільм «Дім»
«Мета – Zero Waste» та «Незручна правда. Глобальне потепління» — книги, які варто почитати  

Джерело: журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!