Новини

Повернутися до переліку новин

32 практика-еколога розпочали навчання на експрес-курсі «УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ НА ПІДПРИЄМСТВІ»

32 практика-еколога розпочали сьогодні навчання на експрес-курсі «УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ НА  ПІДПРИЄМСТВІ».

«Попри війну і тяжке економічне становище більшості суб’єктів господарювання питання цивілізованого поводження з відходами є пріоритетним для значної кількості фахівців з екобезпеки і власників таких підприємств», у вступному слові акцентувала Людмила Циганок, президент спілки ПАЕУ.

Серед учасників курсу фахівці ТОВ «Яготинський маслозавод», ТОВ «Глобинський переробний завод», АТ «Фармак», ТОВ «Цукорагропром», ТОВ «МГК-Черкаси», ТОВ «Кременчуцька металургійна компанія», ДП «Макарівське лісове господарство», ДП «Бориспільське лісове господарство», ПАТ «ДТЕК київські електромережі», Ватутінське комунальне підприємство теплових мереж, ТОВ «Цемент», ТОВ «Монді пекеджінг бегс юкрейн», Обласне комунальне виробниче підприємство теплового господарства «Лубнитеплоенерго», ПАТ «Науково - виробничий центр «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод», Комунальне пiдприємство «Запорізький обласний центр охорони праці» Запорізької обласної ради, ТОВ «Метро кеш енд Кері Україна», Комунальне підприємство «Ковалівський комбінат комунальних підприємств» Великосорочинської сільської ради миргородського району полтавської області,

ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Глобинський свинокомплекс», ТОВ «українська вагова компанія – Брацлав», КП «Кременчукводоканал»,  кременчуцької міської ради, ТОВ «Побужський феронікелевий комбінат», ТОВ «Маяк - 3» та ін.

Запрошені експерти курсу:

  • Ольга Пашуля, експерт з управління промисловими відходами згідно принципів Циркулярної економіки
  • Алла Войціховська, еколог-практик
  • Віктор Гуденець, інженер-еколог, керівник мікропідприємства з консалтингу та інжинірингу

Наприкінці навчання кожен учасник здасть підсумковий тест і отримає свідоцтво держзразка про підвищення кваліфікації. 

Повна програма курсу тут >>>

Новий Закон України «Про управління відходами» № 2320-IX від 10.06.2022 р.  набирає чинності через 12 місяців з дня його опублікування, крім: 

  • пункту 1 частини третьої статті 10 цього Закону, який набирає чинності через сім років після встановлення законом розширеної відповідальності виробника щодо відходів, які утворилися внаслідок споживання/використання певної продукції;
  • статті 40 цього Закону (в частині фінансової гарантії), яка набирає чинності одночасно з набранням чинності закону щодо фінансової гарантії.
  • Закон України «Про відходи» (№ 187/98-ВР) втратить чинність з дня набрання чинності Закону України "Про управління відходами" № 2320-IX. 

На даний час підприємствам необхідно виконувати Закон України про відходи. 

З метою  правильного поводження з відходами виробництва на підприємствах треба: 

  • Провести інвентаризацію відходів виробництва
  • Розробити та узгодити інструкцію по поводженню з відходами виробництва. Інструкцію затвердити Наказом та ознайомити робітників підприємства.
  • У разі утворення нових видів відходів щодо яких не відомий клас небезпеки рекомендую звернутись до спеціалізованої лабораторії щодо визначення класу небезпеки відходу.
  • Розробити план дій по поводженню з відходами на підприємстві (яким запланувати придбання та встановлення контейнерів, проведення навчання персоналу підприємства поводженню з відходами, ведення первинного обліку та інше…) та виконувати  його
  • Розробити паспорти відходів виробництва.
  • Розробити та затвердити у встановленому законодаством порядку паспорт місця видалення відходів.
  • Розробити реєстрові карти відходів виробництва
  • Заключити договори на передачу відходів виробництва підприємствам, які мають право виконувати дії по поводженню з відходами (або на розміщення або утилізацію) 

Якщо підприємство має намір позбутися небезпечних відходів шляхом передачі їх спеціалізованій компанії, то насамперед необхідно запросити у цієї компанії: 

  • Витяг з ЄДРПОУ та переконатися, що компанія справді спеціалізується на утилізації небезпечних відходів. Якщо в переліку КВЕД немає діяльності з утилізації відходів, то необхідно ознайомитися зі статутом компанії, де описана вся її діяльність.
  • Ліцензію на провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами. Перевірити строк дії цієї ліцензії, який повинен бути не менше ніж строк договору, що укладається, та порівняти надану інформацію у ліцензії з інформацією на сайті Мінприроди. Упевнитися, що ліцензія компанії не була анульована при перевірці діяльності.
  • За бажанням можна запросити регламент утилізації або поводження з небезпечними відходами, щоб упевнитися, що компанія справді займається утилізацією або заготівлею відходів, а не посередництвом у ланцюзі торгівлі небезпечними відходами.
  • Ліцензію на право провадження господарської діяльності з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів автомобільним транспортом

Прес-служба ПАЕУ

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!